Çanakkale’de ihaleye açılan 36 JES alanı için yalnızca bir talip çıktı

Çanakkale İl Özel İdaresi'nin 24 Temmuz'da ihaleye açtığı 36 Jeotermal enerji alanından yalnızca biri kiralandı. Sivil toplum temsilcileri ve halk, bölgede daha fazla JES istemediklerini belirterek ihalelerin iptalini talep etti.

Çanakkale İl Özel İdaresi‘nin 24 Temmuz 2024 tarihinde ihale ettiği Ayvacık, Ezine, Bozcaada, Gökçeada, Bayramiç, Çan, Ezine, Biga, Lapseki, Yenice ve Merkez ilçesindeki 36 jeotermal alandan birine talip çıktı, alan kiraya verildi.

Çanakkale’de 36 alan JES ihalesine açıldı, halk daha fazla JES istemiyor

13 Temmuz 2024 tarihinede Resmi Gazete‘de duyurulan 36 alanın ihalesi üzerine kamuoyunu bildirerek ihalelerin iptali için çalışmalara başlayan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, pazar yerlerinde ve yörede açtığı stantlarda halktan imza topladı ve basın açıklamaları yaptı.

Bu çalışmalar sonucunda Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Dalyan ve Geyikli Sakinleri ve Assos Dostları‘nın topladığı 1500’e yakın imza İl Özel İdaresi‘ne teslim edildi. Ayrıca İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celal Sezgin ile görüşülerek ihalelerin iptali talep edildi.

36 alandan birine alıcı çıktı

Görüşmelere rağmen İl Özel İdaresi ihaleleri iptal etmedi. Ancak yürütülen mücadeleler üzerine şirketler dosya alma konusunda çekimser kaldı. 36 alandan 12’si için dosya satın alınırken dosya alanlar ise teklif vermekten imtina etti. Dün (24 Temmuz) gerçekleşen ihalede yalnızca Ezine ilçesinin Bahçeli Köyü‘ndeki bir alana alıcı çıktı. Söz konusu alan ise jeotermal kaynak enerji kullanımı için değil, tarım alanında ve sera ısıtmasında kullanılmak üzere şirkete kiralandı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, bölgede ihale edilen alanların ÇED süreçlerinin takipçisi olacağını ve diğer 35 alanın ihalesinin iptal edilmesi için hem İl Genel Meclisi hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşmeleri sürdüreceğini bildirdi.

Yerel yönetimler ve halk ihalelerden habersiz

Dernek, “Bozcaada’nın, Küçükkuyu’nun, Altınoluk’un, Akçay’ın neredeyse tamamı ihale edilmektedir ve belediye başkanları ihale öncesinde ve sonrasında ilgili kurumlar tarafından bilgilendirilmemiştir” diyerek yerel halkın ihalelerden haberdar olmadığına ve birçok yerel yöneticiye kendilerinin bilgi verdiğine dikkat çekti.

Bozcaada dışındaki yerel yönetimlerin basında ve kamuoyunda ihalelere itiraz etmediğini söyleyen dernek, yerel yönetimlere bölgelerinde yürütülmek istenen projeleri takip etmek ve bölgelerini korumakla sorumlu olduklarını hatırlattı.

“İl Genel Meclisi üyelerinin de kamu yararı olmayan bu tür ihaleler için karar alma süreçlerinde daha dikkatli ve sorumlu olma ve kamuoyunu, STK’ları, yerel yöneticileri bilgilendirme yükümlülüğü vardır” diyen dernek, bölgede daha fazla JES istemediklerini belirtti.

Son olarak Ayvacık‘ın Tuzla Köyü ilçesindeki ve Tuzla çayının yakınlarındaki dört JES santraline yönelik şikayetleri vurgulayan aktivistler, “Bölgemizin Aydın, Manisa gibi olmasını istemiyoruz” diyerek jeotermal alan ihalelerinin iptalini talep etti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR