GündemKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Camilerde cemaatle namaza ara verildi

0

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cami ve mescitlerde, cemaatle kılınan cuma ve nakit namazlarına ara verileceğini açıkladı. Corona virüsüne dair basın toplantısı düzenleyen Erbaş, namazaların cemaatle kılınması halinde virüsün yayılabileceğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı şunları söyledi:

“Cuma namazının yanı sıra vakit namazlarının da cemaatle kılınması huşunun değerlendirerek şu açıklamayı yapmaya ihtiyaç duymuştur; Yeni tip corona virüsü bulunduğu ortamda insanda insana hızlı bir şekilde yayılarak çok kısa bir sürede salgın haline gelmektedir.

Ülkemizde vakası sayısının artmaya başlamasıyla birlikte kamu otoritesi tarafından insanların bir araya geldiği organizasyonlar iptal edilmiştir. Yaşanan olağanüstü durum dikkate alındığında cami ve mescitlerde namazların cemaatle beraber kılınmasına devam edilmesi halinde virüsün yayılma tehlikesi vardır. Bu amaçla İslam dini insan hayatını tehlikeye atacak uygulamalara cevaz vermez.”

Münferiden namaz kılacaklara açık

Yeni tip corona virüsün yayılma tehlikesi ortadan kalıncaya kadar cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale gelmiştir. Camiler, münferiden namaz kılmak isteyenler için açık kalacaktır.”

Koronavirüsün Avrupa’da en az görüldüğü ülkelerden biri Türkiye’de toplam vaka sayısının 18’e çıktığı açıklanmıştı. Ülkede Covid 19 nedeniyle bugüne kadar herhangi bir ölüm yaşanmadı.

CHP kurultayını, AYM genel kurul toplantılarını erteledi

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP’nin 37. Olağan Kurultayı‘nın koronavirüs sebebiyle ertelendiğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi ise 19 Mart tarihinde yapacağı Genel Kurul Gündemi toplantılarını ertelediğini duyurdu.

Adalet Bakanı: Duruşmalar ertelenecek, görüşler kapalı yapılacak  

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de düzenlediği basın toplantısında yargıda koronavirüsle mücadele kapsamında alınan önlemleri açıkladı. Duruşmaların erteleneceğine, avukatlarla görüşlerin asgariye indirilip kapalı yapılacağını; temas olmayacağına değinen Gül, cezaevinde çocuklarıyla kalan tutuklu/hükümlü kadınlarla ilgili de şunları söyledi: “Çocuklar bizim çocuklarımız, görüşlere giden ya da görüşten çıkan çocuklarla ilgili önlemler alınıyor. Fakat infaz ertelemesi bir yargı sürecidir.”.

Ceza infaz kurumlarında şu ana kadar koronavirüse rastlanmadığını belirten Gül açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluların sağlığı devlete emanettir. Bu konuda büyük titizlik gösterilmesi hepimizin ortak beklentisidir. Ertelenen duruşmalar UYAP üzerinden duyurulacak. 60 yaş üstü hakim ve savcılar da izinli sayılacak. Avukatlar acil durumlarda cezaevilerinde kapalı görüşler yapabilecek. (Cezaevlerinde ertelenen açık görüş ve ziyaretler) Bu görüş hakları saklıdır ve risk ortadan kalktıktan sonra kullanamadıkları tüm haklar kullanılacaktır.”

Gül, koronavirüs tedbirleri kapsamında, “nöbetçi noterlik” uygulamasının yeni bir duyuruya kadar ertelendiğini açıkladı; denetimli serbestlik kapsamında hükümlülerin toplu olarak yaptıkları tüm faaliyet ve çalışmaların sona erdirildiğini, avukatlara da görüşmelerini asgari düzeyde gerçekleştirmesini önerdiklerini kaydetti.

Sürücü kursları sınavı ertelendi, yurtlar boşaltılıyor

Öte yandan Türkiye’de koronavirüsle ilgili önlemler de artırılmaya devam ediyor. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı, sürücü kursları sınavlarının mart sonuna kadar ertelendiğini açıklarken, İstanbul Valiliği şehirdeki en az üç yurdun boşaltılacağını duyurdu. Konu hakkında açıklama yapan İstanbul Valiliği, “İstanbul’a yurt dışından dönen vatandaşlarımız, boşaltılan öğrenci yurtlarında 14 gün karantina altında tutulacak” ifadelerini kullandı.

Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın Avrupa’da giderek yayılan koronavirüs salgını sebebiyle salı günü birkaç bin Türk vatandaşının Türkiye’ye gönderileceğini bildirmişti.

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesinde son 24 saatte yaşananlar şöyle:

  • Umreden dönen tüm yolcular, Ankara ve Konya’daki öğrenci yurtlarında “karantina mantığıyla” ayrı odalara yerleştirildi
  • Sağlık Bakanlığı, hastanelerin yoğun bakımında ve palyatif bakım servislerindeki hastalara ziyareti yasaklama kararı aldı
  • Diyanet İşleri Başkanlığı, koronavirüsün yayılmasına engel olmak için 27 Şubat Perşembe günü itibarıyla Türkiye’den umre amaçlı seyahatlere izin verilmediğini bildirdi
  • Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, “koronavirüs önlemleri” kapsamında 30 Mart’a kadar kapalı kalacak
  • Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kütüphanelerin, 16-30 Mart’ta hizmete kapatılacağı ve tüm etkinliklerin iptal edileceği bildirildi.
  • Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, belirledikleri meslek liselerinde üretilen dezenfektanların, okullardaki temizlik çalışmalarında kullanıldığını söyledi.

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.