Fotoğraf: ANKA
AMASYA – Taşova‘daki Çambükü köyünde, halkın mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen, yeniden OSB yapılacağına ilişkin söylentiler ortaya çıktı. 2024 Yerel Seçimleri öncesinde çıkan bu söylentilere karşı ise zaten geçen iki yılını yaz sıcaklarına ve kış soğuklarına aldırış etmeden mücadele veren köylüler ayağa kalktı. Komşu köylerde ekinler yapılırken kendilerinin bilinmezlik içerisinde ekin dahi alamadıklarını belirten köylüler tepkili. Köydeki kadınlar “Adalet istiyoruz” diye bağırıyor ve boş arazilerini gösteriyor. “Buraya OSB yaptırmayız” diyen kadınlardan birinin babası öleli daha bir hafta olmuş ve “Buraya OSB yapmanız için beni öldürmeniz gerekiyor” diye tepki gösteriyor.
Çambükülü bir diğer yurttaş bir taraftan koyunların başında çobanlık yaparken bir yandan tüm köylülü kış günü sokağa döken sorumlulara, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı‘ya sesleniyor.
AKP’li Taşova Belediye Başkanı Bayram Öztürk’ün, Samsun 3. Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen Çambükü köyüne OSB projesi için yeniden çalışmaların başlatıldığına ilişkin açıklaması köylüleri tedirgin ediyor.
Yurttaşlar zaten mahkeme kararının çıktığına ve OSB’nin yapılması durumunda telafisi güç zararların meydana geleceğinin ortaya konarak yürütmesinin durdurulmuş olmasına dikkat çekti. Mahkeme kararı bu bölgeye -tarım arazisi özelliğindeki bir araziye- OSB yapılmasının hukuka aykırı olduğunu ortaya koymuştu.
Çambükü’ndeki yurttaşlar ise diken üstünde. Kimisi “Koyun kuzulayacak, akıbeti belli değil” diyor, kimisi “Bolu Beyi muamelesi yapılıyor, köyümüzü seçim malzemesi yapmayın” diyerek tepki gösteriyor.
Çambükü’nde OSB yapılmak istenen bölge 1995’te Taşova Kaymakamlığınca “Tarımı İyileştirme Projesi” kapsamında köylülere verilmişti. Sahada parselleme yapılmıştı. Devlet Su İşleri de bölgede teraslama ve su kanalı inşa etmişti ve bunların sonucunda topraklar tarım yapılmaya uygun hale gelmiş ve köylülere verilmişti.
Köylüler bu alanı yıllarca ekmiş, hayvanlarını otlatmıştı. 2021’de Amasya Valiliği aynı bölgeyi OSB yapmak için tahsis etti. Köylüler üç ayrı dava açtı.
Keşif köylünün lehine sonuçlandı ve ardından iptal edildi. Keşif öncesi köye gönderilen jandarma ve polisler iş makinalarıyla köye girdi. Birçok vatandaş toprağını korumaya çalışırken kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesiyle karşılaştı.
Köyün kadınları ellerinde dallar tutarak toprağı işaret etti; işaret ettikleri iş makinalarıyla ezilmiş topraktan bitkilerin yeniden yeşerdiği görülüyordu. Birçok ağaç bu iş makinaları nedeniyle yok edildi.
Şubat’ta Çambükü köyünde, halkın mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında OSB’nin yapılması durumunda telafisi güç zararlar meydana geleceğinin açık olduğu belirtilmişti.
Türkiye gündemine tarım yaptıkları toprakları, meraları Organize Sanayi Bölgesi‘ne (OSB) karşı korumak için gösterdikleri mücadeleyle giren Amasya, Çambükü halkı OSB’ye karşı verdiği mücadeleyi Nisan 2023’te kazandı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…