ManşetTürkiye

Büyükada’da tutuklanan insan hakları savunucularının davası bugün başlıyor

0

Kamuoyunda Büyükada davası olarak bilinen 11 insan hakları savunucusunun yargılanacağı dava bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülmeye başlanıyor. İddianamede, sanıkların “silahlı terör örgütlerine yardım etme” ve “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla 10 ila 15 yıl hapisleri isteniyor.

Yargı önüne çıkacak olan insan hakları savunucuları arasında Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye direktörü İdil Eser, örgütün Türkiye şubesinin yönetim kurulu başkanı Taner Kılıç, Alman vatandaşı Peter Staudtner ve İsveç vatandaşı Ali Gharavi‘nin yanı sıra şu isimler var:

– Helsinki Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem,

– Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün,

– Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Özlem Dalkıran,

– İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun ve Veli Acu.

Bu dokuz sanık gözaltına alınmalarından bu yana tutuklu bulunuyor. Eşit Haklar İzleme Derneği’den Nejat Taştan ve Hak İnisiyatifi’nden Şeyhmus Özbekli ise 13 günlük gözaltı süresinin ardından tahliye edilmişlerdi.

Büyükada davası sanıkları, 5 Temmuz 2017’de Büyükada’daki bir otelde travma/stresle baş etmek ve veri güvenliği üzerine yaptıkları bir atölye çalışması sırasında gözaltına alınmışlardı.

Savcılık makamı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheliler arasına 6 Haziran 2017’de gözaltına alınan ve halen tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç da eklenmişti.

Taner Kılıç, diğer 10 sanıktan farklı olarak “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla yargılanan tek isim.

İddianamede, sanıklar “Gezi Parkı olayları benzeri şiddet içeren ve toplumda kaos oluşturacak olaylar” planlamakla suçlanıyor.

 

(T24)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.