Kültür-SanatManşet

Büyükada Rum Yetimhanesi tehlike altındaki 7 kültür varlığı aday listesinde

0

Dünyanın ikinci en büyük ahşap yapısı kabul edilen Büyükada’daki Rum Yetimhanesi, Europa Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü tarafından “Avrupa’nın Tehlike Altındaki 12 Kültürel Mirası” alanı arasına girdi.

Avrupa Kültürel Miras Yılı’nın açılışında, Avrupa’nın kültürel mirasın korunması yönünde lider kuruluşu olan Europa Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü “2018 yılı Tehlike Altındaki 7 Kültür Varlığı” programının kısa aday listesinde yer alan 12 kültürel miras alanı da açıklandı.

Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’nin de aralarında olduğu 10 farklı Avrupa ülkesinde bulunan bu tehlike altındaki kültürel varlıklar ise şunlar:

Jirokastra Tarihi Kent Merkezi, Arnavutluk; Voskopoya and Vitkuki’deki Bizans Sonrası dönemine ait kiliseler, Arnavutluk; Viyana Kenti Tarihi Merkezi, Avusturya; Beringen Kömür İşleme Tesisleri, Belçika; Buzludzha Anıtı, Bulgaristan; Teleferik Ağı Çatura, Gürcistan; David Gareji Manastırı ve İnzivası(Ermitajı), Gürcistan; Sammezzano Kalesi, Toskana, İtalya; Constanta Gazinosu, Romanya; Kadiz Prehistorik Kaya Resimleri Alanları, İspanya; Büyükada Rum Yetimhanesi, İstanbul, Türkiye (Europa Nostra Turkiye tarafından aday gösterilmişti); ve Grimsby Buz Fabrikası, Birleşik Krallık.

Büyükada Rum Yetimhanesi

Yetimhanes Avrupa’nın en büyük dünyanın ise ikinci en büyük ahşap yapısı olarak kabul edilmekte. Bu etkileyici yapı Prens Adaları’nın en büyüğü olan İstanbul açıklarındaki Büyükada’da yer alıyor.

Beş kata yayılmış binada toplam 206 oda bulunmakta. Ahşap karkas strüktür, yapının büyük salonundaki ahşap işlemeli sütunlar ve ahşap tablalı, profilli tavan ile zenginleştirilmiş. Yapının yakınında üç katlı ahşap bir de ilkokul binası bulunuyor.

1964’te kapanana kadar tyetimhane işlevini sürdüren yapı o zamandan beri ihmal edilmiş durumda. Mülkiyetine ve kullanım biçimine dair çözümsüzlükler, yapının bakımını ve konservasyonunu zora sokmuş, kullanılma girişimlerinin önünde engel olmuş ve yapının durumunun iyileştirilmesi yönündeki çabaları sonuçsuz bırakmıştır.

1980’deki yangın ile zarar gören yapı bugün olumsuz hava şartlarına tümüyle açık durumdadır ve denize yakın oluşu durumunu daha da kötüleştirmektedir. Sonuç olarak strüktürel elemanlar ciddi derecede tehlike arz etmektedir. Çatının bazı bölümleri ve köşe dikmeleri düşmüş durumdadır ve Yetimhane bütünüyle çökme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

 

(Bianet)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.