ManşetDoğa

Büyük Set Resifi’nde yüksekliği 500 metreye ulaşan mercan kulesi keşfedildi

0
Görsel: Schmidt Ocean

Gezegendeki en büyük mercan resif sistemi olan Avustralya‘daki Büyük Set Resifi‘nde gökdelen benzeri yeni mercan kuleleri keşfedildi.

Kimi noktalarda yüksekliği 500 metreye ulaşan bu mercanlar Empire State Binası, Eyfel Kulesi ve Petronas İkiz Kuleleri gibi dünyanın en yüksek binalarını gölgede bırakıyor.

Çarpıcı keşif, Schmidt Okyanus Enstitüsü’nün Falkor isimli araştırma gemisindeki bilim insanları tarafından yapıldı.

Uzunluğu 1,5 kilometreyi buluyor

Bu araştırma gemisi, daha önce görülmemiş ayrıntılarla haritalamak için geçtiğimiz yıldan bu yana Büyük Set Resifi’ni araştırıyor.

20 Ekim’de Kuzey Queensland‘deki Cape York‘un kıyısındaki bir gezinti sırasında araştırmacılar, bazı yerlerde 1,5 kilometre uzunluğunda ve 500 metreden yüksek yükseklikte ‘müstakil’ bir resif ortaya çıkardılar.

200 yıldır bulunan ilk bağımsız resif

1800’lü yıllarda haritalanmış, bilinen yedi ayrı resif bulunuyor. Yeni keşfedilen müstakil resiflerin ise Büyük Set Resifi’nin ana gövdesine doğrudan bağlanmak yerine okyanus tabanına gömülü halde olduğu saptandı.

Yani, bu bağımsız mercan topluluğu bilim insanlarının 200 yıldır bulduğu ilk bağımsız resif.

‘Dünyanın ne kadar gizemli olduğunu gösteriyor’

ZME Science’ın aktardığına göre Schmidt Okyanus Enstitüsü müdürü Dr. Jyotika Virmani “Tanınmış Büyük Set Resifi’nin Cape York bölgesinde yarım kilometre uzunluğunda yeni bir resif bulmak, dünyanın ne kadar gizemli olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Virmani açıklamasının devamında “Haritalama verilerinin ve su altı görüntülerinin bu güçlü kombinasyonunu, bu yeni resifi ve resifin inanılmaz Büyük Set Resifi Dünya Mirası Alanı içindeki rolünü anlamak için kullanılacağız” dedi.

20 milyon yaşında olduğuna inanılıyor

Araştırmaya katılan bilim insanlarına göre, yeni bulunan resifin yaklaşık 20 milyon yaşında olduğuna inanılıyor. Resiften toplanan örnekler, yeni mercan türleri olabileceğini öne sürüyor, ancak örneklerin kapsamlı bir şekilde araştırılması birkaç ay sürebilir.

Büyük Set Resifi

Büyük Set Resifi, 344 bin 400 kilometre yüzey alanı ile dünyanın en büyük resif sistemi olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte bu resif, zengin biyolojik çeşitliliğiyle öne çıkıyor.

Resif, mink balinası, kambur balina ve mavi balina gibi birçok balina ve dugong gibi soyu tehlikedeki birçok deniz memelisi, altı çeşit deniz kaplumbağası ve bir milyondan fazla balık, mercan, köpekbalığı, vatoz, denizanası gibi canlı türlerine ev sahipliği yapıyor.

Son 20 yılda mercanlarının yarısını kaybetti

2 bin 300 kilometre uzunluğundaki resif, “bilimsel önemi” nedeniyle 1981’de UNESCO Dünya Mirası alanı olarak belirlendi.

Ancak resif son yıllarda iklim değişikliği ve okyanus asitlenmesi sebebiyle çok fazla zarar gördü. 14 Ekim’de yayınlanan bir çalışmaya göre Avustralya’daki Büyük Set Resifi toplu ağarma olayları nedeniyle son 20 yılda mercanlarının yarısını kaybetti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.