Dünyaİklim KriziManşet

Büyük küresel perakendecilerden deniz taşımacılığında sıfır karbon kararı

0

Amazon, IKEA, Inditex, Unilever gibi büyük küresel perakendeciler, 2040 yılına kadar tüm deniz taşımacılığını, kademeli olarak sıfır karbonlu yakıtlarla çalışan gemilere geçirme kararı aldı.

Uzmanlar bu kararın, denizyolu taşımacılığı kaynaklı emisyonların mutlak sıfıra indirilmesi ve böylece Paris Anlaşması‘nın 1,5 derecelik sıcaklık hedefiyle uyumlu hale getirme yolunda önemli bir adım olduğunu söylüyor.

Karbondioksit emisyonlarının yüzde 3’ünü oluşturuyor

Bu şirketlerin küresel nakliye faaliyetlerinin büyük ölçeği göz önüne alındığında, bu karar, denizcilik endüstrisine ve yakıt üreticilerine talebi karşılamak için karbonsuzlaşma çabalarını acilen hızlandırmaları gerektiğine dair de bir mesaj niteliğinde.

Deniz taşımacılığı, tüm küresel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık  yüzde 3’ünü oluşturuyor. Fakat, gemileri fosil yakıtlardan uzaklaştırarak denizcilik emisyonlarının küresel ticarete etki etmeyecek şekilde 2050 yılına kadar yüzde 10’a yükselebileceği de belirtiliyor.

Taahhütte bulunan ve mutlak sıfırı hedefleyen şirketler ise şöyle: Amazon, IKEA, Inditex, Unilever, Michelin ve Tchibo, Patagonya, Brooks Running ve FrogBikes.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.