İfade ÖzgürlüğüManşet

Bütçe Komisyonu torba yasa için toplandı: Limanların 49 yıllığına özelleştirilmesine dair madde çıkarıldı

0

AKP’nin Meclis’e sunduğu 23 maddelik “Vergi Usul Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi“nin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu‘nda görüşülüyor.

AKP İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, kanuna ilişkin sunumunda, teklifin Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’da yapılacak değişiklikle limanların işletme sürelerine ilişkin düzenlemeler öngören dokuzuncu maddesini geri çektiklerini açıkladı.

Söz konusu madde ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne (TCDD) ait bazı limanların işletme hakkı devredilerek özelleştirilmeleri kapsamında imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşmelerin süresi, hakkın başlangıç tarihinden itibaren ve bir defaya mahsus olmak üzere 49 yıla kadar uzatılacaktı.

Muhalefet, maddeye karşı çıkıyor ve özelleştirmelerin son bulmasını istiyordu.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin komisyonda, “Özelleştirilen limanların adeta bir kapütalasyon imtiyazına dönüşecek şekilde özelleştirme sürelerinin 49 yıla çıkarılmasının arkasında yatan sebep nedir? diye sordu.

‘Alevilik ayrı bri din değildir, bölücülük yapıyor’

Cemevlerinin elektrik ve su gibi giderlerinin karşılanmasını öngören maddenin görüşmelerinde HDP ve AKP sıraları arasında tartışma yaşandı.

HDP, “Cem ibadetimiz cemevleri ibadethanemizdir” dövizi taşıdı. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, maddenin eşit yurttaşlık ilkesiyle hzırlanmadığına yönelik eleştirileri hatırlattı:

“Eşit yurttaşlık meselesi plan bütçe komisyonunda görüşülmemeli. Eşit yurttaş değiliz, birileri daha eşit” dedi.

AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir‘in  Paylan’a sarf ettiği “Bölücülük yapıyor” sözlerine Paylan, “Bölücü, ayrımcı sizsiniz” diye yanıt verdi.

HDP’lilerin Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz’a, “Biz bölücü değiliz. Eşit yurttaşlık istiyoruz” itirazına Yılmaz ,”Uzun zamandır beklentisi olan bir tarihi bir tartıma yapılacak. Bir kesimin bir partinin değil tüm toplumun meseleleri. Bunu bir parti meselesine dönüştürmeye çalışırsanız haksızlık olur” dedi.

Devamında şu diyaloglar gerçekleşti:

HDP’li Paylan: Az önceki tutumunuz tarafsız olmadığınızı gösterdi. Benden özür dileyeceksiniz bu ülkede eşit yurttaşlık yok. Bir kilise ile cami, cemevi eşit mi?

AKP’li Uğur: Alevilik ayrı bir din değildir.

Paylan: Ona Aleviler karar verir. Sen niyet okuyorsun.Bu yasa bu komisyonda görüşülmemeli. Bu torba yasada görüşülemez. Bu mesele araştırma komisyonunu kurar sosyal tarafları dinler talepleri dinler. Aleviler diyor ki, biz eşit değiliz, diyor. Suyu verdik elektriği verdik daha ne istiyorsunuz denmemesi lazım.

AKP’li Komisyon Başkanı Yılmaz: Ben tarafsız davranıyorum. Beni çekmeye hakkınız yok. Kendinizi çekebilirsiniz. Aksi takdirde ara vereceğim. Burası kahvehane değil. Buranın kuralları var. Siz bütün kuralları yerle bir etmek istiyorsunuz.

AKP sıraları: Siz bu kanunun çıkmasını istemiyorsunuz. Alevilere sorduk merak etmeyin.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.