Doğa MücadelesiManşet

Bursa’da termiğe karşı panel

0

IMG00031-20150131-1854Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Bursa İl Örgütü tarafından düzenlenen “Termik Santrallerin Yaşama Etkileri ve Alternatif Enerji Politikaları” konulu panel cumartesi günü yapıldı. YSGP  Bursa İl Eş sözcüsü Serdar Esen panelin açış konuşmasında “Türkiye’de yaşanan tüm insan, emek, doğa ihlallerinin altında AKP’nin neo liberal politikalarının yattığını ve bunlardan birinin de DOSAB’da ve pek çok yerde yapılmak istenen termik santraller olduğunu, bunlarla sonuna kadar mücadele edeceklerini” belirtti.

Panelde ilk sözü alan Prof. Dr. Kayıhan Pala “DOSAB Termik santrali Bursa için ölüm fermanıdır. Termik santral kurulduğunda Bursa’da yakılan kömür miktarı yaklaşık on kat artacak. Şu anda yaşanan hava kirliliği meydanda, santral kurulursa ne olacağını düşünmek bile istemiyoruz. Öte yandan bu santralın kurulması, diğer organize sanayi bölgelerinde de santral kurulmasının önünü açacaktır. Bu nedenle kesinlikle durdurulması gerekiyor” dedi.

Panelde daha sonra Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar söz aldı. Tüm dünyada kömür, petrol gibi fosil yakıtlar ile nükleer kullanımının giderek azaldığını ve temiz, yenilenebilir enerjiye yöneldiğini belirten Uyar şöyle devam etti;“termik ve nükleer sorundur, biz sorundan değil çözümden yanayız. Yenilenebilir enerji, yani güneş, rüzgar, jeotermal hem temizdir hem de ucuzdur. Dünyada son yıllarda kömür ve petroldeki fiyat düşüşleri büyük ölçüde yenilenebilir enerjinin yaygınlaşmasına dayanmaktadır. Yenilenebilir enerji eşitlik, özgürlük ve barış demektir.. Türkiye 2023 yılında %100 yenilenebilir enerjiye geçebilir. Bunun için kaynak ve teknoloji var, gerekli olan sadece siyasi irade, yani karar vericilerdir.”

Panelde son olarak Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Sevil Turan söz aldı. Sevil Turan termik santrallerin iklim değişikliğinin en önemli nedeni olduğunu belirterek “Aralık 2015’te Paris’te yapılacak Dünya İklim Zirvesi çalışmaları ile Türkiye’de yapılamaya çalışılan termik santrallere karşı mücadeleyi birleştirmek ve yaygınlaştırmak gerekir” dedi.

Panel, dinleyicilerin soruları ve verilen yanıtlar ile sona erdi.

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.