EkolojiManşetTürkiye

Bursa’da kampüsü etkileyen yangın kontrol altına alındı

0
bursa'daki yangın

Civardaki makilik alanda başlayan ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Görükle Kampüsü‘nün ormanlık alanına sıçrayan yangın, yetkililerin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangın bölgesindeki soğutma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Dün (30 Haziran’da) öğle saatlerinde Nilüfer ilçesi Yolçatı mahallesi yakınlarında makilik bir alanda başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle hızla yayılıp Ayvalı Deresi‘ne ve ekili alanlara ulaştı. Yangın, yaklaşık 700 dekarlık bir alanda etkili oldu.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş‘ın koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve diğer resmi ve özel kurumların katkısıyla 1000’i aşkın personel görev aldığı belirtildi.

Kampüste bulunan öğrenci yurtlarındaki öğrenciler tahliye edilirken, doğal yaşam alanında yaşayan kızıl geyik, at ve diğer hayvanlar da güvenli bölgelere taşındı. Soğutma çalışmaları hem havadan hem de karadan sabaha kadar devam etti.

Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi ancak Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sürüyor. Bölgedeki hasar tespit çalışmaları ve soğutma işlemleri de devam ediyor.

AA’nın aktardığına göre Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ve BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, yangın bölgesinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Vali Demirtaş, BUÜ Tıp Fakültesi Hastanesi‘nde yatan ve durumu ağır olmayan hastaların taburcu edildiğini, yurtlarda kalan öğrencilerin ise şehir merkezindeki diğer yurtlara yerleştirildiğini belirtti. Sabah saatlerinde öğrencilerin yurtlarına geri döneceğini ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Yılmaz, yangının ana eğitim binalarına ulaşmadığını ve sadece bazı küçük eğitim binalarında hasar oluştuğunu söyledi. Ayrıca, Veteriner Fakültesi’nde bulunan hayvanların güvenli alanlara alındığını ve herhangi bir can kaybı yaşanmadığını belirtti.

Yangının çıkış nedeni ile ilgili yürütülen soruşturma devam ediyor.

bursa'daki yangın

Gece saatlerinde yaptığı açıklamada yangının kontrol altına alınmasının sevindirici olduğunu söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “İlerlemesinin durdurulduğunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü rüzgâr da yavaşladı. İnanıyorum ki soğutma çalışmalarıyla birlikte yangın tamamen kontrol altına alınacak. Olmamasını dilerdik. Hepimize geçmiş olsun. Bunun yanında birçok tedbir alındı. Yurtlar başta olmak üzere diğer alanlarla ilgili tedbirler alındı. Bu tedbirlerle birlikte yangının da kontrol alınmasıyla sorun olmayacağını düşünüyorum. İtfaiye teşkilatımız alanda şu anda. Görevini yapıyor. Diğer kurumlardan gelen ekip ve ekipmanlar görev başında. Arama kurtarma birlikleri var. Şu an için herhangi bir sıkıntı görmüyoruz” dedi.

700 hektarlık bir alanın zarar gördüğünü ifade eden Başkan Bozbey, tespitlerin mutlaka yapılacağını dile getirdi. Vatandaşların mutlaka tedbirli olmasını isteyen Bozbey, “Sorumluluk gereği duyarlı olmak zorundalar. Bir veya birkaç kişinin yaptığı olay, birçok alanın zarar görmesine sebebiyet verdi. Ağaçların ve yeşilin yok olmasına sebep oldu. Bu konularda etkin cezaların verilmesi gerekir. Anız yakılmasının yanlış olduğunu hatırlatmak istiyorum. Piknikte ateş yakılmasına müsaade edilmemeli. Ormanlık alanda bırakılan bir şişenin bile yangına sebep olacağını bilmeliyiz. Vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyorum. Tedbirli olursak doğayı korumuş oluruz” diye konuştu.

İklim değişikliği yangın riskini artırıyor

İklim değişikliğinin etkileri, yangın risklerini artırarak doğal felaketlerin sıklığını ve şiddetini artırıyor. Geçtiğimiz haziran ayında yaşanan rekor sıcaklıklar, orman yangınlarının geçen yıla göre beş kat artmasına neden oldu. Türkiye genelinde, 1-21 Haziran döneminde 399 orman yangını kaydedildi. Bu rakam, bir önceki yılın aynı döneminde 84 yangın olarak kayıtlara geçmişti. Bu yangınlarda 2 bin 548 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Avrupa Birliği’nin Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, 2024 yılının ilkbaharı, tüm zamanların en sıcak ilkbaharı olarak tarihe geçti. Türkiye’de de sıcak geçen kış ve ilkbaharın ardından haziran ayında birçok kentte hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı, bazı şehirlerde rekor sıcaklıklar kaydedildi. Bu yüksek sıcaklıklar, orman altı bitki örtüsünün daha erken kurumasına neden olarak yangın riskini artırdı.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte yangın sezonunun uzadığını belirtti. Türkeş, Türkiye’de özellikle Çanakkale’den Adana’ya kadar uzanan bölgede yangın tehlikesinin yüksek olduğunu ve bu yıl haziran ayında temmuz ve ağustos sıcaklıklarının yaşandığını ifade etti.

Prof. Dr. Türkeş, giderek daha sıcak bir dünya ve değişen yağış rejimi ile birlikte Türkiye’nin daha büyük ve sık yangınlarla karşı karşıya kalacağını vurguladı. “Aşırı sıcaklarda ormanlar, makiler, tarım alanları ve meralar büyük yangınlara elverişli yakıt deposu haline geliyor,” diyen Türkeş, yangınlara karşı proaktif ve bütüncül bir yangın yönetimi döngüsüne geçilmesinin önemine işaret etti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.