EkolojiManşet

Bursa’da fabrikanın kimyasal atıkları deredeki balıkları öldürdü

0

Gürsu’nun Hasanköy ve Ağaköy yerleşim yerlerinde fabrikanın dereye bıraktığı kimyasal atık sebebiyle toplu balık ölümleri yaşandı.

Bursa‘nın Kestel ve Gürsu ilçelerinden geçen Mandras deresi çevresinde fabrikaların artmasıyla birlikte 20 yıl önce balık yaşamı yok olmuştu. Kestel ilçesine geçen yıl kasım ayında kurulan arıtma tesisiyle birlikte derede yeniden balık üremeye başlamıştı. Ancak sanayi bölgesinde yer alan fabrikaların kimyasal atıklarını önceden olduğu gibi doğrudan dereye bırakmasının deredeki balıkların toplu ölümüne yol açtığı iddia edildi.

Muhtar Türe: Zehir nasıl etkiliyse balıklar çıkamadı, çamurun altında öldü

Hasanköy muhtarı Ertuğrul Türe, “Köyümüzden geçen dere Kestel ilçesindeki Gölbaşı gölünden gelip denize gidiyor. 20 yıl önce bölgeye sanayinin gelmesiyle birlikte deredeki balıklar öldü. 20 yıl sonra bölgeye arıtma tesisi kurularak su arındırıldı. Derenin belli bölümünde balıklar yaşamaya başladı. Fakat geçtiğimiz Cuma günü akşam bölgedeki bir fabrikadan salınan kimyasal atık deredeki tüm balıkları öldürdü” dedi.  Türe, açıklamasının devamında  “Son salınan zehir nasıl etkiliyse balıklar suyun üstüne çıkamadı. Çamurun altında öldüler” diyerek fabrikaları eleştirdi.

Dere kirliliği daha önce meclis gündemine taşınmıştı

Daha önce Kestel ve Gürsu’dan geçen Mandras deresinin kirliliği gündeme taşınmış; CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu Nisan ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na soru önergesi sunmuştu. Önergede, “Kestel ve Gürsu Sanayi Bölgelerinin atık sularını toplayan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi‘ni kullanmayan kaç fabrika olduğunu” ve “Atıklarını arıtma tesisi yerine akarsulara bırakan fabrikalar hakkında bugüne kadar yapılan bir işlem olup olmadığını” sormuştu.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.