Doğa MücadelesiManşet

Burhanettin Soğancılar taş ocağı faaliyet durdurma kararına rağmen çalıştırılıyor

0

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), faaliyet durdurma kararına rağmen faaliyetlerine devam eden Burhanettin Soğancılar Taş Ocağı’na ilişkin bir açıklama yayınladı.

İstanbul’un Çatalca ilçesine bağlı Kalfaköy’de 2006’dan beri faaliyetini sürdüren Kuvarsit ve Kuvars Kumu Ocağı, Kırma-Eleme-Yıkama-Kurutma tesisinin 1700 yıllık tarihi Roma suyolu sisteminin üzerinde açıldığı ortaya çıkmıştı.

‘Kapatma kararına rağmen yapıyor’

Taş ocağının Kuzey Ormanları’na da devasa ölçekte bir zarar verdiği belirtilen açıklamada Şirket, açtığı devasa kraterde kazma vurmaya devam ediyor” ifadeleri kullanıldı. Açıklamanın devamında ise şunlar söylendi:

  • Üstelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı koruma kurulunun “tarihi su yolunun bir kısmının yok edildiği, bir kısmında ise kaçak kazılar yapılarak tahrip edildiği” tespitine rağmen yapıyor.
  • Üstelik, kurulun koruma kararına ve şirket hakkında suç duyurusunda bulunulması kararına rağmen yapıyor.
  • Üstelik, Çatalca bölgesinin 37 köy muhtarının ve Kuzey Ormanları Savunması’nın Çatalca Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmasına rağmen yapıyor.
  • Üstelik, “ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Gerekli Değildir” kararında belirtilen alanın dışında çalışıldığını belirten İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, Valilik oluru ile taş ocağı hakkında kapatma kararı vermesine rağmen yapıyor.

Neden engel olunmuyor?

Faaliyet durdurma kararına rağmen bölgeden alınan görüntülerde iş makinalarının çalışmaya devam ettiğinin belgelendiği aktarılan açıklamada “Yasaları çiğneyerek, devlet kurumlarını itibarsızlaştırarak çalışmaya devam eden şirkete neden engel olunmamaktadır?” sorusu soruldu.

Açıklamada “Orman Genel Müdürlüğü’nü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ve İstanbul Valiliği’ni, verilen karar doğrultusunda harekete geçmeye, yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Faaliyete devam eden işletmenin sorumluları ile verilen kararın uygulamaya koyulmasında ve denetlenmesinde ihmali olanların derhal cezalandırılmasını talep ediyoruz” ifadeleriyle son buldu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.