EğitimEmekİnsan HaklarıManşet

Bugün zil çalmayacak: Öğretmenler hakları için iş bırakıyor

0

Bir süredir Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve Kariyer Basamakları Sınavı‘na karşı çıkan ve uygulamalaırn iptal edilmesini talep eden öğretmenler, bugün iş bırakma eylemi yapacak.

ÖMK düzenlemesinin öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırdığını, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmediğini, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığını ve  öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirdiğini savunan 14 eğitim sendikası, sorunlara yönelik adım atılmadığı takdirde bugün greve çıkacaklarını açıklamışlardı.

Öğretmenler, Kariyer Basamakları Sınavı’nın da öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok saydığını ve mesleğin saygınlığını daha da düşürmesine neden olduğunu belirtiyor.

Bugün 45 ilde öğretmenler saat 11.00 ila 13.00 saatlerinde aynı basın açıklamasını yapmak için kendi illerinde toplanacak. Sosyal medyada #YarınZilÇalmayacak ve #ÖğretmenleriminYanındayım etiketleriyle eğitimcilerin grevine destek veriliyor.

Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç-Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, Töb-Sen ve Engelsiz Eğitim Sen sendikalrındn eğitimcilerin 14 Ekim’de hazırladıkları bildiride ortak talepler şöyle sıralanıyor:

  • 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,
  • Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,
  • Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,
  • Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,
  • Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,
  • Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,
  • Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.