Dünyaİklim ve EnerjiManşet

Bu yaz üretilen rekor güneş enerjisi, AB’yi 29 milyar avroluk gaz ithalatından kurtardı

0

Ember‘in Avrupa Birliği için aylık elektrik üretim verilerini analiz ettiği rapora göre, 2022 yazında güneş enerjisinden üretilen elektrikte yaşanan artış fosil gaz ithalatından büyük tasarruf sağladı.

Avrupa Birliği, Mayıs-Ağustos 2022 arasındaki dört ayda elektriğinin yüzde 12’sini güneş enerjisinde üreterek rekor kırdı ve bu, kıtanın 29 milyar Euro’luk fosil yakıt ithalatından tasarruf etmesini sağladı.

Raporda bu yaza dair şu değerlendirme yapıldı:

“Avrupa şu anda emsali görülmemiş bir enerji kriziyle karşı karşıya.Fosil yakıt kaynaklarının azalması, elektrik fiyatlarını tüm zamanların en yüksek seviyelerine doğru itiyor. Güç dengeleri, Fransa’da nükleer reaktörün bulunmaması ve kuraklığın Avrupa genelinde hidroelektrik üretimini kısıtlamasından daha da fazla etkileniyor.

2022 yazında rekor düzeyde üretim sağlayarak, elektriklerin açık kalmasına  olanak sağlayan ve AB’nin şu anda çok kritik olan doğal gaz tüketimini azaltan güneş enerjisi, tam da bu dönemde parladı.”

Rapor,geçen yılın aynı döneminde 77.7 terawatt-saat olan AB’deki güneş enerjisi üretiminin yüzde 28 artarak 99.4 terawatt-saatte ulaştığını ortaya koydu.

Son dört ayda  güneş enerjisi üretiminde
99 TWh lık rekor olmasaydı AB, 20 milyar metreküp fosil doğal gaz daha satın almak zorunda kalacaktı.

Mayıs-Ağustos arasındaki günlük gaz fiyatlarına göre bu, 29 milyar Euroluk gaz maliyetlerinin önlenmesi anlamına geliyor.

Tek başına 22 TWh’lik yıllık artış, 6 milyar Euro’nun üzerinde tasarruf sağladı.

Güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı, geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 9,4′ iken bu yıl  %12,2’ye yükseldi. Rüzgar enerjisnin oranı  %11,7 ve hidroelektriğin payı yüzde 11 olurken, kömürün payı ise yüzde 16,5 olarak kaydedildi.

27 AB ülkesinden 18’inde güneş enerjisi payı rekoru kırıldı

2018’den bu yana güneş enerjisi üretimindeki en büyük artış, güneş üretimini 26 kat artıran Polonya‘da gerçekleşti, bunu Finlandiya ve Macaristan 5 kat artışla izledi.

10 AB Ülkesi, 2022 yazında elektriğinin onda birinden fazlasını güneş panellerinden üretti. En yüksek pay yüzde 23 ile Hollanda‘da olurken, onu yüzde 19 ile Almanya ve yüzde 17 ile İspanya takip etti.

Kendi rekorlarını kıran ülkelerin tamamı ve güneş enerjisinin toplam üretime  oranlarışöyle:

  • Avusturya, yüzde 2,4
  • Belçika, yüzde 12,8
  • Kıbrıs yüzde 13,3
  • Çekya yüzde 5,1
  • Danimarka yüzde 12,9
  • Estonya yüzde 13,9
  • Fransa yüzde 7,7
  • Almanya yüzde 19,3
  • Yunanistan yüzde 15,3
  • Macaristan yüzde 14,7
  • İtalya yüzde 15,0
  • Hollanda yüzde 22,7
  • Polonya yüzde 8,1
  • Portekiz yüzde 9,3
  • Romanya yüzde 3,8
  • Slovakya yüzde 3,4
  • Slovenya yüzde 3,1
  • İspanya yüzde 16,7

Güneş enerjisinde en yüksek paya sahip olan Hollanda, enerji karışımında %23’lük bir güneş payı elde ederek, 2021’deki yüzde 18’lik payın üzerine çıktı; ayrıca yüzde 19 paya sahip Almanya’nın ve yüzde 17’lik paya sahip İspanya’yı geride bırakarak iki yıl üst üste lider konumuna yükseldi.

Hollanda’nın, daha kuzeydeki bir ülke olarak nispeten daha az güneş görmesine rağmen AB’deki en yüksek paya sahip ülke olması da raporda ‘dikkat çekici’ olarak yorumlandı.

Güneş enerjisine yapılan yatırımlar meyvesini verdi

Ember Kıdemli Enerji ve İklim Veri Analisti Pawel Czyzak, bu verileri şöyle değerlendirdi:

“Avrupa gaz kriziyle sarsılırken, güneş enerjisi çok ihtiyaç duyulan bir rahatlama sağlıyor. Güneş enerjisine yapılan yatırımlar meyvesini verdi.Her terawatt saat güneş enerjisi, gaz tüketimimizi azaltarak Avrupa vatandaşları için milyarlarca tasarruf sağladı.

Yapabildiğimiz kadar güneş enerjisine ihtiyacımız olduğu açık. AB Parlamentosu, yüzde 45 yenilenebilir enerji hedefini benimseyerek ve Avrupa’yı 2030 yılına kadar 600 GW veya daha fazla güneş enerjisi kapasitesine doğru bir yola sokarak bunu sağlamak için mükemmel bir fırsata sahip.”

Tünelin sonundaki ışık

Raporun sonuç kısmında şu değerlendirmeye yer verildi:

“Güneş enerjisi şimdiden Avrupa’nın pahalı fosil gazından kurtulmasına yardımcı oluyor. Devam eden enerji krizi, güneş enerjisinin dağıtımını hızlandırmayı her zamankinden daha kritik hale getiriyor.

Fırlayan fosil gazı fiyatlarının birkaç yıl sürmesi beklenirken, Avrupa acilen güneş enerjisi dağıtımını hızlandırarak krizi hafifletebilir. Bu aynı zamanda iklim için de faydalı olacaktır – 2035 yılına kadar modellememiz, Avrupa’yı 1.5C ile uyumlu bir yola sokmak için güneş enerjisinin dokuz kata kadar büyüme sağlaması gerektiğini gösteriyor.”

Avrupa Komisyonu’nun son REPowerEU önerisi, 2030’da güncellenmiş %45 yenilenebilir enerji hedefine ulaşmanın bir parçası olarak 2020 değerlerine kıyasla 2025 yılına kadar güneş enerjisi kapasitesini iki katına çıkarmayı hedefliyor. Güneş enerjisinin Avrupa vatandaşlarına fayda sağlamaya devam etmesini sağlamak için, bu yeniliği doğrulamak çok önemli.

İddialı hedefler kritik olmakla birlikte, bunların uygulanması da eşit derecede önemlidir. Güneş enerjisinin dağıtımı hızlı olsa da engeller birçok Avrupa ülkesinde hızlı dağıtımını engellemektedir. Ember’in son analizi, gelecek yıllara ilişkin planların ihtiyaç duyulanın altında kaldığını gösteriyor. Bu, büyük ölçüde, birçok ülkenin proje geliştirme sürelerinin yasal olarak bağlayıcı sınırlarını aşmasına izin veren darboğazlardan kaynaklanmaktadır.”

Şimdi Avrupa’nın bürokrasiyi kesme ve güneş enerjisinin gücünü açığa çıkarma zamanı. Bu sadece iklim hedefleri için değil, belki de hepsinden önemlisi, kıtanın güvenliği ve elektrik faturalarımız için gereklidir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.