Bu video erkeklere özel [1]: Neden medya erkek egemen?

Gazeteci Derya Kap medya, siyaset, iş dünyası ve ilişkilerdeki erkeklik halleri, cinsiyet üzerinden ilerletilmeye çalışılan ve eşit olmayan bu düzen üzerine bir video serisi hazırlayarak erkeklere çağrıda bulundu: 'Gelin erkekliği konuşalım ve birlikte düşünelim!'

Video Haber: Derya KAP

*

İletişim uzmanı ve gazeteci Derya Kap, “erkeklik üzerine düşünen ve henüz düşünmemiş olan tüm erkek izleyicilere özel” dört videodan oluşan bir seri hazırladı. Videolar medya, siyaset, iş dünyası ve ilişkilerde “neden hala erkekler egemen?” ve “neden erkekler de bu sistemden zarar görüyor? ” sorularına erkeklerle birlikte yanıt arıyor. Videoların özgün yönü, “niş” bir konuda, röportajların ağırlıkla erkeklerle yapılması ve erkeklere “gelin erkekliği konuşalım ve birlikte düşünelim!” çağrısında bulunması.    

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında desteklenen ve Erkek Medya, Erkek Siyaset, Erkek İş Dünyası ve İlişkide Erkek bölümlerinden oluşan videolar, 32 kişi ile yapılan röportajlardan oluşuyor. Her röportaj, “erkeklik” ve “toplumsal cinsiyet” kavramlarını deneyim ve içgörülerini paylaşıyor.

NewsLab Turkey desteğiyle 2023’te yayınlanan Türkiye’de Erkeklik’ler serisinin devamı olan ve Sivil Düşün tarafından desteklenen dört videoda “neden erkekler her alanda olduğu gibi medya, siyaset, iş dünyası ve ilişkilerde de egemen?” ve “neden bu erkekler için sorun olsun?” sorusuna yalın ve kapsayıcı bir dille yanıt aranıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının çoğunlukla kadın ve LGBTİ+’ların gündeminden olmasından hareket eden videolar, konuya duyarlı sınırlı sayıdaki erkeklerin sözüne yer veriyor: erkeklik ve cinsiyet eşitsizliğine dair medya, iş dünyası, siyaset ve ilişkilerdeki yansımalarını irdeliyor.

Dört videodan oluşan serinin ilk videosunun konusu “Erkek Medya”:

Neden medya hala erkek?

“Gazetecilik dünyanın en iyi mesleğidir, tabii adam gibi yapılırsa…”

Medyanın duayenlerinden Metin Toker’e ait olan bu söz hem “gazetecilik erkek mesleği midir?” sorusunun kaynağı hem de medyanın cinsiyetçi dilinin bir yansıması.

Erkek Medya adlı videodan birkaç cümle :

  • “Bir kadın gazeteci (olarak) sen rakı masalarının parçası değilsen, belki senden daha düşük liyakatli bir erkek gazeteci işe alınabiliyor.” (Candan Yıldız )
  • “Çalışma düzenindeki bu eril iktidar, kırılamamış ve hatta kurumsallaşmış.” (Barış Avşar)
  • “Gazetecilik erkeklerin egemen olduğu bir meslek. Alternatif medya da aslında çok erkek.” (Süleyman İrvan
  • Medya, kullandığı dil böyle çalışanlar açısından erkek; egemenlik anlamında erkek egemen bir sektördür. (Faruk Eren)
  • “Kadınlar çalışıyor, erkekler yönetiyor medyayı. Cinsiyet mücadelesi, eşitlik mücadelesi bu ülkede ne kadar yükselirse bu medyaya da yansıyor.” ( Evrim Kepenek)
  • Bir kadın başarılıysa mutlaka onunla ilgili yakışıksız şehir efsanelerini üretilir. ( Atakan Sönmez)
  • “Bu mesleğin de bir cinsiyeti var. Bu eşitlik hali sağlanıncaya kadar da olacak.” (Dicle Müftüoğlu)
  • “Hem meslektaşlarım tarafından hem patronlar hem de haber kaynakları tarafından tacize uğradım.” (Fatoş Sarıkaya)
  • Eşitliğin sağlanması konusunda ileriye gittik. Fakat ‘biz de buna uygun davranalım’ değil, ‘aman bir çam devirip de başımıza iş açmayalım’ dikkati o!” (Barış Avşar)
  • Kadın arkadaşlarımızın bizi ciddi anlamda dönüştürdüğünü düşünüyorum.” (Mustafa Kömüş )
  • “Özellikle genç kuşak kadın gazeteciler bu konuda asla geri adım atmıyorlar, takır takır haklarını savunuyorlar.” (Candan Yıldız)
  • “Genç kadınlar açısından özellikle itiraz etmenin bir şeyleri eleştirmenin daha fazla olduğunu görüyorum.” (Sarya Toprak)
  • “Bir kadın muhabiri olarak hala ümidim var, sadece zaman lazım diyorum.” (Sinem Nazlı Demir)
  • “Bunların üzerimizde yarattığı bir baskı var. Bu meseleye daha orta bir yerden yaklaşabilmenin yolunu bulmamız gerekiyor.” (Burak Ütücü) 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avustralya’da kış ortasında rekor sıcaklıklar kaydediliyor

Kış mevsimini yaşayan Avustralya'da ağustos ayı ortalama sıcaklıkları uzun vadeli ortalamanın 3,03 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. İklim bilimciler endişeli.

Brezilya Amazon’unda ağustos yangınları 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Uydular ağustos ayında Brezilya Amazonu'nda 38 bin 266 yangın noktası tespit etti. Yangınlar, bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.

İzmir’de yanan ormanlar imara açıldı, Belediye dava açıyor

İzmir'de 15 Ağustos'ta başlayıp günlerce süren orman yangını nedeniyle Bayraklı ilçesinde zarar gören 375 hektarlık alan, Cumhurbaşkanı kararıyla 'orman sınırları dışına çıkarılarak imara açıldı.

Fernas işçilerinin eylemi sürüyor: Kölelik düzenine karşı bir uyarı!

Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin eylemiyle birlikte, madendeki iş güvenliği ve işçi sağlığı konusundaki ihmallere ilişkin videolar gelmeye devam ediyor. Maden işçileri, aileleriyle birlikte eylemlerini sürdürüyor. Bağımsız Maden-İş'ten yapılan açıklama ise Fernas Madencilik’in sahibi AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na bir uyarı niteliğinde: 'Siz mecliste kanun yapıp, kendi şirketinizde kölelik düzeniniz uğruna Anayasayı ve kanunları çiğneyemezsiniz.'

HRW’den Çevre Bakanlığı’na çağrı: Afşin-Elbistan santralinin genişletilmesine onay vermeyin

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afşin-Elbistan A Kömürlü Termik Santrali'ne iki ek ünite kurulmasına ilişkin çevresel etki değerlendirmesi raporuna onay vermemesi için çağrıda bulundu. 

EN ÇOK OKUNANLAR