KitapKültür-SanatManşet

Bu Sindirella başka Sindirella

0

Kuşaktan kuşağa çocuklara hayaller kurduran Külkedisi Sindirella’yı hiç böyle görmediniz. Yıldızlar Arası Sindirella’nın ocağın başında oturmaya ayıracak zamanı yok. O alet çantasını elinden düşürmüyor! Yıldızlar Arası Sindirella’nın, prenses olmaktan çok daha başka hayalleri var ama bu Prens’le tanışamayacağı anlamına gelmiyor!

Hiç düşündünüz mü kırmızı başlıklı kızın başlığı neden mavi değil de kırmızıydı? O güzel kurabiyeleri annesi değil de babası yapsa olmaz mıydı? Büyükannesini koca ağızlı kurttan kurtaran köylü, erkek değil de kadın olsaydı, Rapunzel uzun saçlarını kuleden sarkıtacağına, prensin uzun sakallarına tırmansaydı, Pamuk Prenses’in annesi “Ayna ayna söyle bana, benden daha güzeli var mı bu dünyada?” yerine “Ayna ayna söyle bana kadınların başaramayacağı ne var bu dünyada?” diye sorsa daha hoş olmaz mıydı?

Hiç şüphesiz hayallerimizi hatta hayatımızı şekillendiren, toplumsal cinsiyet rolleri, kadınlar ve erkekler üzerine düşünmemizi sağlayan belki de en önemli kaynaklardan birisi masallar. Çocuk kitaplarındaki ezberi bozmak isteyen Güldünya Yayınları feminist çocuk yazınının kült kitaplarından birini daha Türkçeye kazandırdı.

Daha önce Dünyanın en iyi feminist çocuk kitapları arasında gösterilen Küçük Feministin Kitabı, süslenmeyi seven bir oğlanı konu alan Morris Micklewhite ve Turuncu Elbise, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve eşitlik mücadelesinin farklı ülkelerde nasıl farklı biçimlerde geliştiğini anlatan Feminizme Devam gibi birbirinden değerli pek çok kitabı Türkiye’deki çocuk okurlarla buluşturan Güldünya Yayınları şimdi de Yıldızlar Arası Sindirella’yı baskıya hazırladı.

Deborah Underwood

Yıldızlar Arası Sindirella Deborah Underwood’un imzasını taşıyor. Part-time Princesss, The Quiet Ook ve Part-time Marmeid gibi çok satan kitapların yazarı olmakla kalmayıp bir oda korosunda şarkı söyleyen, ukulele çalan, vegan kurabiyeler yapan ve önüne çıkan tüm hayvanları besleyen yazarın, Yıldızlar Arası Sindirella kitabı Amazon tarafından verilen Yılın En İyi Kitabı ödülünü aldı.

Deborah Underwood klasik bir peri masalını neden yeniden yazdığını şöyle anlatıyor: “Uzayda gecen bir peri masalı fikri hoşuma gitmişti. Ayrıca Cinderella’nın geleneksel hikâyede olduğundan daha fazla güce sahip olmasını istedim. Küçükken okuduğum prensesler kendi kaderlerinin sahibi değildi. Pamuk Prenses ve Uyuyan Güzel, sadece uyumakla kalmaz, aynı zamanda hikâyelerinin kritik bölümlerinde komadadır. Külkedisi prensin onu kurtarmasını beklediği evde hapistir. Tanıdığım kızlar zeki, güçlü̈ ve cesur. Bana öyle geliyor ki, akıllı, güçlü̈ ve cesur bir peri masalı kahramanını okuma seçeneğini hak ediyorlardı.”

Kitabı resimleyen ise küçüklüğünden beri evrenin sırlarına ve maceralara ilgi duyan illüstratör, baskı sanatçısı, eğitimci Meg Hunt. Yıldızlar Arası Sindirella Disney, DreamWorks Animation, Cartoon Network, Scholastic, Storey Publishing, Oxford University Press, Plansponsor gibi hatırı sayılır şirketlerle çalışan Meg Hunt’ın ilk resimli kitabı.

Arzu Karacanlar ve Ayşe Düzkan tarafından yayına hazırlanan kitabı Kristine Brogno tasarladı. Feminist yazar Ayşe Düzkan tarafından Türkçeleştirilen kitabın tasarım uygulamasını ise Minife Yıldızhan yaptı.

Nisan 2014’te kurulan Güldünya Yayınları adını, 2004 yılında, iki ağabeyi tarafından sokak ortasında vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede yine ağabeyleri tarafından öldürülen Güldünya Tören’den alıyor. Güldünya Yayınları, feminist teori ve politika kitaplarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından kadın hareketi, farklı feminist örgütlenme deneyimleri, kadın biyografileri, tanıklık derlemeleri, kadın edebiyatçıların eserleri ve kadın sanatçılar tarafından ya da onlar üzerine hazırlanmış kitaplar yayınlıyor.

Bilgi ve röportaj talepleriniz için:

Röportaj talepleri için: Mehtap Doğan [email protected]

Bilgi için: [email protected]

(Yeşil Gazete)

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.