DünyaManşet

Bu sefer Shell: Kuzey Denizi’nde petrol felaketi

0

Dünyanın en büyük petrol şirketi olan Shell’e ait bir petrol platformundan denize akan petrol, Kuzey Denizi’ni son on yılın en büyük çevre felaketiyle karşı karşıya bıraktı. Şirket “her şey kontrol altında“ dese de sızıntı devam ediyor.

Britanya Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İskoçya’nın kuzeydoğusunda bulunan Aberdeen kentine 180 kilometre uzaklıktaki Gannet Alpha Platformu’ndan petrol taşıyan boru hattında yaşanan petrol krliliğinin “önemli bir düzeyde” olduğu belirtildi, ancak sızan ham petrolün doğal akıntılarla dağılacağı vurgulandı. Ancak yetkililer, bugün petrolün platformdan denize akmaya devam ettiğini bildirdi.

Shell’in Avrupa Üretim ve Petrol Arama Müdürü Glen Cayley, “Sızıntının kaynağı aynı yer. İlk sızıntı noktasını durdurmayı başardık. Ama bir başka noktada da sızıntı olduğunu belirledik” dedi.

Bakanlık Sözcüsüyse, sızıntının ABD’nin Meksika Körfezi’nde yaşananla kıyaslandığında küçük olduğunu, ama İngiltere’nin yüzölçümü hesaba katıldığında miktarın önemli boyutlarda olduğunu vurguladı.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, günde yaklaşık beş varil petrol denize akıyor ve geçen haftadan bu yana platformdan sızan toplam 216 ton petrol denizi kirletti. Platformda sızıntıya yol açan hasar geçen Çarşamba günü tespit edilmişti.

İngiliz makamları, Kuzey Denizi’nde meydana gelen sızıntının bölgede son yıllarda yaşanan en büyük çevre felaketi olduğunu söylüyor.

Soruşturma açılmalı

Çevreciler ise Shell firmasına ateş püskürüyor. Firmanın kamuoyunu bilgilendirme politikasını eleştiren Dünya Doğal Hayatı Koruma Derneği’nden Richard Dixon, Shell’in petrol sızıntısını ne zaman fark ettiği ve ne zaman önlem almaya başladığı gibi soruların yanıtlanabilmesi için soruşturma açılmasını talep etti.

Kuzey Denizi’nde yaşanan felakete Alman Yeşiller Partisi’nden Claudia Roth da tepki gösterdi. Alman hükümeti ve Avrupa Birliği’ni harekete geçmemekle suçlayan Roth, Shell’in çok daha önce uyarılması ve daha önce yol açtığı felaketlerin de iyice incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Gannet Alpha Petrol Platformu, bu yıl Ocak-Nisan ayları arasında günde 13 bin 500 varil petrol üretti.

Platform, Shell ve ABD’li petrol devi Exxon’un yan şirketi Esso’ya ait. Ancak işletme Shell’in elinde.

BBC ve Deutsche Welle’den derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.