Ekolojik YaşamTürkiye

Bu pazar tohumlar toprakla buluşacak

0

İstanbul Beyoğlu’nda doğal tarımın simgelerinden Roma Bostanı’nda, bu pazar yaza davet partisi var. Doğaya tohum toplarıyla yeni filizler serpilecek etkinlikte, doğal tarım sohbetleri de yapılacak

Roma Bostanı İnsanları, 21 Nisan Pazar günü Beyoğlu’ndaki bostanda gerçekleştirilecek etkinlik için bir çağrı yayınladı. Etkinlikte, Kutlukhan Özdemir’in de katılacağı “Doğal Tarımın Yolu, Felsefesi ve Uygulaması” üzerine bir sohbet yapılacak. “Bir doğal tarım çiftliği nasıl kurulur, nereden başlanır, nasıl bir yol haritası çizilebilir?’ ve “Tohum topları nasıl yapılır, ne zamanlarda saçılır?” gibi konuların konuşulacağı sohbetin ardından, doğaya tohum topları serpilecek.

Davet metninde, şu ifadeler yer alıyor:

“Toprak işlemenin, gübrelemenin, yabani ot temizliğinin yapılmadığı ve tarım ilaçlarının kullanılmadığı doğal tarım anlayışında, doğanın kendine yeterliliğine ve müdahalesizliğe inanılır, bu anlayışla en çorak yerlerde bile kendine yeten gıda ormanları kurulabileceği kanıtlanmıştır.  Ekinlerin ihtiyacı olan tek şey, doğanın ellerine emanet edilmektir. Bu nedenle, insan alçakgönüllülükle doğanın bilgeliğine teslim olmalıdır. “

“Biz sadece tohum topları yaparsak ve sonra bunların içine çok çeşitli, ormanlık ağaç, meyve ağaçları, sebze, tahıl ve alfa alfa, yonca gibi yeşil gübre bitkilerinin tohumlarını koyarsak, yağmurlar başlamadan önce bu tohum toplarını saçıp gerisini doğaya bırakabiliriz. Bütün bitkilerin tohumlarını içeren çok çeşitliliği kullanmamız gerekiyor. Bu şekilde büyük bir tohum çeşitliliğine sahip olarak ekim yapabilir, çorak dağları ve çölleri yeşillendirebiliriz. Doğal tarım çiftlikleri kurabiliriz ve kendine yeterlilik amaçlı sebze bahçeleri yapabiliriz’ diyor Özdemir.”

İnsan, tohum ve toprak bir araya geldiğinde büyülü bir şeyler olduğuna dikkat çeken düzenleyiciler, “Kendine yeten bir gıda ormanı olma yolunda ilerleyen Roma Bostanı’nda umudun ve sevginin tohumlarını yapmaya ve onları her yere  serpmeye gelsenize!” diyor.

Kutlukhan Özdemir kimdir?

5 yıldır dünyanın çeşitli yerlerinde Fukuoka’nın öğrencilerinin doğal tarım çiftliklerini ziyaret eden ve oralarda gönüllü olarak çalışan Kutlukhan Özdemir 3 yıl önce de Fukuoka’nın öğrencisi Panos’un Edessa’daki doğal tarım merkezini devraldı. Bir yandan çiftçiliğe devam edip tüm canlılar için doğal gıdalar üretirken bir yandan da başta Avrupa ve Türkiye olmak üzere dünyanın birçok yerinde doğal tarım seminerleri düzenliyor, tohum topları yapıp saçıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.