ManşetSpor

Bu gurur bu ülke kadınlarının

0

Londra 2012 Olimpiyat Oyunları Atletizm 1500 metre finalinde Aslı Çakır Alptekin altın madalyaya ulaşırken, Gamze Bulut gümüş madalyanın sahibi oldu.

Sporun atası sayılan atletizmde Türkiye,  Olimpiyat tarihinde ilk altın madalyasına ilk olimpiyatların yapıldığı 1896 yılından tam 116 yıl sonra ulaşmış oldu.

Yarışın başlamasıyla birlikte Gamze Bulut ve Aslı Çakır Alptekin, öndeki grupta yer aldılar. Gamze Bulut, ilk 400 metreyi lider geçerken, Aslı Çakır Alptekin de ilk 5 içinde koştu. Son tura da Gamze lider girdi. Son 300 metrede atağa kalkan Aslı Çakır Alptekin, liderliği ele geçirdi. Son düzlüğe de lider giren Aslı Çakır Alptekin, yarışın sonuna kadar liderliğini korudu. Gamze de ikinci sırada yarışı bitirince Türkiye olimpiyat oyunlarında 1500 metreyi iki madalyayla kapadı.

Aslı Çakır Alptekin altın madalyay 4:10.23’lük derecesiyle ulaşırken 1992 doğumlu Gamze Bulut, 4:10.40’lık derecesiyle gümüş madalyanın sahibi oldu.

1500 metrede duble yapan iki milli atletimizin yanında, Bahreynli Maryam Yusuf Jamal bronz madalyayı alarak podyumu tamamladı. Atina 2004’te gümüş madalyayı kazanan tecrübeli Rus atlet Tatyana Tomashova ise 4:10.90’lık derecesiyle dördüncü sırada kaldı.

Son Avrupa Şampiyonası’nda da Aslı Çakır Alptekin altın, Gamze Bulut da gümüş madalya kazanmıştı. İki atlet, Avrupa Şampiyonası’ndaki başarılarını olimpiyatlarda da tekrarladı.

İlk altınımız!
Aslı Çakır Alptekin’in aldığı altın madalya Türkiye’nin Olimpiyat Oyunları’nda atletizm dalındaki ilk altın madalyası oldu. Atletizmde Türkiye daha önce 1948 Londra Olimpiyatları’nda 3 adım atlamada Ruhpi Sarıalp ve 2004 Atina Olimpiyatları’nda çekiç atmada Eşref Apak ile bronz, 2008 Pekin Olimpiyatları’nda da 5 bin ve 10 bin metrede Elvan Abeylegesse ile 2 gümüş madalya kazanmıştı.

2002 yılında türk spor tarihinin o ana kadarki en büyük atletizm başarısını yakalayan Süreyya Ayhan 1500 metrede avrupa şampiyonu olmuştu. Yazar Vivet Kanetti, Süreyya Ayhan’ın bu başarısı üzerine kaleme aldığı ve bu ülke kadınlarının potansiyelini anlattığı kitabı, “Koş Süreyya Koş”da, Süreyya Ayhan’a şöyle sesleniyordu, “Koş Süreyya koş, sen koş ki ardından başkaları da gelsin”. Kanetti’nin kehaneti 10 sene içinde hayal bile edilemeyecek bir gerçeğe dönüştü. Süreyya Ayhan  bu ülkenin erkek egemen kültürüne kurban edildi ama Süreyya Ayhan’ı izlediklerinde onlu yaşlarının başlarında olan Aslı ve Gamze bayrağı Ayhan’ın elinden alıp daha ileriye götürdüler. Teşekkürler Vivet Kanetti ve teşekkürler -her nerede isen- Süreyya Ayhan.

Tarihi 1500 metre finalini buradan izleyebilirsiniz.

(Yeşil GazeteEurosport)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.