ManşetDünya

Brooklyn metrosu saldırganı mahkemeye çıktı: Açıklama yapmadı

0
Fotoğraf: Seth Wenig / AP

ABD’nin New York kentinde Brooklyn‘de bulunan bir metro istasyonunda insanlara ateş açan ve 30 kişiyi yaralayan Frank R. James‘in ilk duruşması görüldü.

Savcılar, ‘istasyonu bir anda kaos ortamına çeviren ve bir katliamla sonuçlanabilecek saldırının tamamen planlanmış olduğunu’ söyledi ve James’in kefalet kabul edilmeden bir sonraki duruşmaya kadar tutuklu kalmasına karar verdi.

Saldırı iki gün önce  yerel saatle sabah 8:30 civarında Brooklyn Sunset Park‘taki 4th Avenue yakınlarında bulunan 36. Cadde metro istasyonunda gerçekleşmişti. Silahla vurulanlar da dahil 30 kişinin yaralandığı saldırı sonrası bölgede dumanın kaynağını bulmak için bomba araması da yapılmıştı.

İlgili haber: New York’ta metroda silahlı saldırı: En az 13 yaralı

Duruşmada James‘in lalabalık bir metro platformunda sis bombası patlatıp kurşun yağmuruna tuttuktan sonra kaçarken kılık değiştirdiği kaydedildi. Federal savcılar, “Tren istasyona yaklaşırken, kaçacak ve saklanacak hiçbir yeri olmayan korkmuş yolculara soğukkanlılıkla yaklaşık 33 el ateş etti” diye yazdı.

Saldırının ardından polisin James tarafından kiralanan bir depoda mühimmat ve diğer silahlar bulduğu belirtildi.

Avukat Sara K. Winik mahkemede, “Davalı, kalabalık bir metro treninde yolculara korkunç bir şekilde ateş açarak bu şehrin 20 yıldan uzun süredir görmediği bir şekilde sabah trafiğini kesintiye uğrattı. Sanığın saldırısı önceden tasarlanmış ve dikkatlice planlanmıştı; ve şehrimizde teröre neden oldu.” şeklinde konuştu.

Psikolojisi inceleniyor

James’e dair, bir süre Amazon‘da çalışmış olması dışında detaylı bilgi paylaşılmadı. New York Times‘ın haberine göre kolluk kuvvetleri, James’in aylarca bir YouTube kanalında ve diğer sosyal medya hesaplarında yayınlanan bazı videolardaki  ruh haline dair ipuçlarını inceliyor. Bu videolarda James, ırk meselesine ve güncel olaylara dair yorumlar yapıyor.

Avukatları, federal yargıçtan, James’in hapiste psikiyatrik tedavi görmesini sağlamasını istedi.

Toplu taşıma sistemine terör saldırısı düzenlemekle suçlanan ve suçlu bulunursa ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya olan James ise çok az şey söyledi ve yargıcın sorularına genellikle “Evet” diyerek yanıt verdi. James, bu ilk duruşma olduğu ve hakkında herhangi bir suçlamada bulunulmadığı için henüz bir savunma yapmadı.

Fotoğraf: Dave Sanders / The New York Times

James’e mahkeme tarafından atanan avukat Mia Eisner-Grynberg, müvekkilinin adil bir yargılanmayı hak ettiğini söyleyerek, polis ve haber kuruluşlarından gelen ilk raporların “yanlış olabileceği” konusunda uyardı ve James’in, haberlerde kendi fotoğrafını görünce arayp yerini polise söylediğini dile getirdi.

Geçen ayın çoğunda pandemi öncesi ortalamalarının hala yüzde 60’ının altında olan metro yolcusu sayısı, saldırının hemen ardından düştü.

Yetkililer, şehir hayatının onlarca yıl öncesine göre çok daha az tehlikeli olduğunu vurgulayarak New Yorkluları trenlere binmeye teşvik etmeye, yolculara toplu taşıma sistemlerinin güvenli olduğuna dair güvence vermeye çalışıyor.

Saldırının asıl nedeni ve terör boyutu olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.