Hayvan HaklarıManşet

Brezilya’dan Türkiye’ye canlı hayvan ticaretinde sağlıkçılardan “zehirli kimyasal” uyarısı

0

Geçtiğimiz Şubat ayında Brezilya’dan Mersin Limanı’na canlı hayvan getiren NADA gemisindeki skandal, hem hayvanlara uygulanan işkence hem de insan sağlığı için oluşturduğu tehdit ve çevre için yarattığı felâketler ile medyaya yansımıştı.

Zülal Kalkandelen’in ABC Gazetesi’nde çıkan haberine göre, Türkiye’nin “ucuz et” politikası kapsamında yaptığı canlı hayvan ticareti, beraberinde büyük riskleri de getirmeye devam ediyor.

Hayvanlar zehirli kimyasallara maruz kaldı

Son olarak, Brezilya medyasında yer alan haberlere göre, dün 28 bin büyükbaş hayvan ile birlikte Türkiye’ye doğru yola çıkan NADA gemisindeki hayvanlar, Vila do Conde kentinde yaşanan çevre faciası yüzünden zehirli kimyasallara maruz kalmış durumda.

Brezilya’nın kuzeyinde madencilik tesislerinin bulunduğu kentte 17 Şubat’ta yaşanan aşırı yağış nedeniyle, limanın 2 km uzağındaki Hydro Alunorte adlı madencilik şirketinin tanklarından taşan atıklar, tüm bölgeyi ve ırmakları krom, kurşun, boksit, alüminyum ve sodyum hidroksit gibi zehirli metaller ile doldurdu.

Sorumluluğu üstlenen şirket, çevreye verdiği zarar için büyük ceza ödeyecek ama sorun bununla bitmiyor.

Hayvanlara kirli su içirildi

Brezilya’da halk sağlığını korumak için çalışan Evandro Chagas Enstitüsü, olay üzerine metallerin tüm havzayı etkilediğine dair bir rapor yayınlayarak yerel halkın su ihtiyacının içilebilir su ile karşılanması gerektiğini bildirdi.

Fakat aylardır NADA’ya yüklenmek üzere bölgede bulunan hayvanlara bu kirli sular içirilmiş durumda.

Halk sağlığı açısından tehdit

Geçen hafta Brezilya Barosu’nun üyelerinden Maira Valez, bu olayın Türkiye’de halk sağlığı açısından oluşturduğu tehdit hakkında da uyarıda bulundu.

Ancak Brezilya Tarım Bakanlığı, geminin bir an önce yola çıkarılmasını sağlamak için, hayvanların gemiye yüklendikten sonra indirilmelerinin sağlık riski nedeniyle mümkün olmayacağını açıkladı.

Brezilyalı kaynaklar, bakanlık yetkililerinin geminin Panama bandıralı olduğunu, birkaç ülkeye canlı hayvan taşıdığını ve hastalık mikrobu taşıyabileceğini söylediklerini bildiriyor.

Maira Valez, Brezilya tüketici kanunlarına uygun olmayan “ürünlerin” satışının yasak olduğunu belirtip, bu ticarete konu olan hayvanların Brezilya halkına satılamayacağını söylüyor.

Bu durumda Brezilya hükümeti, kendi halkına sağlık riski nedeniyle satamayacağı hayvanları Türkiye’ye gönderiyor.

NADA gemisinin 9 Nisan 2018 tarihinde İskenderun limanına varması bekleniyor.

28 bin hayvanı Türkiye’ye satan firma, Brezilya’da daha önce şubat ayında skandala yol açan Minerva Foods; Türkiye’de bu hayvanları satın alan firma ise, Ankara merkezli Angos Hayvancılık.

 

“Ölüm gemisi” NADA Türkiye’de!

Hayvan özgürlüğü aktivisti Zülal Kalkandelen: Siyaset ve ticaret el ele vererek hukuku alt etti

 

(ABC Gazetesi)

You may also like

Comments

Comments are closed.