Brezilya’dan Türkiye’ye canlı hayvan ticaretinde sağlıkçılardan “zehirli kimyasal” uyarısı

Geçtiğimiz Şubat ayında Brezilya’dan Mersin Limanı’na canlı hayvan getiren NADA gemisindeki skandal, hem hayvanlara uygulanan işkence hem de insan sağlığı için oluşturduğu tehdit ve çevre için yarattığı felâketler ile medyaya yansımıştı.

Zülal Kalkandelen’in ABC Gazetesi’nde çıkan haberine göre, Türkiye’nin “ucuz et” politikası kapsamında yaptığı canlı hayvan ticareti, beraberinde büyük riskleri de getirmeye devam ediyor.

Hayvanlar zehirli kimyasallara maruz kaldı

Son olarak, Brezilya medyasında yer alan haberlere göre, dün 28 bin büyükbaş hayvan ile birlikte Türkiye’ye doğru yola çıkan NADA gemisindeki hayvanlar, Vila do Conde kentinde yaşanan çevre faciası yüzünden zehirli kimyasallara maruz kalmış durumda.

Brezilya’nın kuzeyinde madencilik tesislerinin bulunduğu kentte 17 Şubat’ta yaşanan aşırı yağış nedeniyle, limanın 2 km uzağındaki Hydro Alunorte adlı madencilik şirketinin tanklarından taşan atıklar, tüm bölgeyi ve ırmakları krom, kurşun, boksit, alüminyum ve sodyum hidroksit gibi zehirli metaller ile doldurdu.

Sorumluluğu üstlenen şirket, çevreye verdiği zarar için büyük ceza ödeyecek ama sorun bununla bitmiyor.

Hayvanlara kirli su içirildi

Brezilya’da halk sağlığını korumak için çalışan Evandro Chagas Enstitüsü, olay üzerine metallerin tüm havzayı etkilediğine dair bir rapor yayınlayarak yerel halkın su ihtiyacının içilebilir su ile karşılanması gerektiğini bildirdi.

Fakat aylardır NADA’ya yüklenmek üzere bölgede bulunan hayvanlara bu kirli sular içirilmiş durumda.

Halk sağlığı açısından tehdit

Geçen hafta Brezilya Barosu’nun üyelerinden Maira Valez, bu olayın Türkiye’de halk sağlığı açısından oluşturduğu tehdit hakkında da uyarıda bulundu.

Ancak Brezilya Tarım Bakanlığı, geminin bir an önce yola çıkarılmasını sağlamak için, hayvanların gemiye yüklendikten sonra indirilmelerinin sağlık riski nedeniyle mümkün olmayacağını açıkladı.

Brezilyalı kaynaklar, bakanlık yetkililerinin geminin Panama bandıralı olduğunu, birkaç ülkeye canlı hayvan taşıdığını ve hastalık mikrobu taşıyabileceğini söylediklerini bildiriyor.

Maira Valez, Brezilya tüketici kanunlarına uygun olmayan “ürünlerin” satışının yasak olduğunu belirtip, bu ticarete konu olan hayvanların Brezilya halkına satılamayacağını söylüyor.

Bu durumda Brezilya hükümeti, kendi halkına sağlık riski nedeniyle satamayacağı hayvanları Türkiye’ye gönderiyor.

NADA gemisinin 9 Nisan 2018 tarihinde İskenderun limanına varması bekleniyor.

28 bin hayvanı Türkiye’ye satan firma, Brezilya’da daha önce şubat ayında skandala yol açan Minerva Foods; Türkiye’de bu hayvanları satın alan firma ise, Ankara merkezli Angos Hayvancılık.

 

“Ölüm gemisi” NADA Türkiye’de!

Hayvan özgürlüğü aktivisti Zülal Kalkandelen: Siyaset ve ticaret el ele vererek hukuku alt etti

 

(ABC Gazetesi)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avustralya’da kış ortasında rekor sıcaklıklar kaydediliyor

Kış mevsimini yaşayan Avustralya'da ağustos ayı ortalama sıcaklıkları uzun vadeli ortalamanın 3,03 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. İklim bilimciler endişeli.

Brezilya Amazon’unda ağustos yangınları 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Uydular ağustos ayında Brezilya Amazonu'nda 38 bin 266 yangın noktası tespit etti. Yangınlar, bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.

İzmir’de yanan ormanlar imara açıldı, Belediye dava açıyor

İzmir'de 15 Ağustos'ta başlayıp günlerce süren orman yangını nedeniyle Bayraklı ilçesinde zarar gören 375 hektarlık alan, Cumhurbaşkanı kararıyla 'orman sınırları dışına çıkarılarak imara açıldı.

Fernas işçilerinin eylemi sürüyor: Kölelik düzenine karşı bir uyarı!

Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin eylemiyle birlikte, madendeki iş güvenliği ve işçi sağlığı konusundaki ihmallere ilişkin videolar gelmeye devam ediyor. Maden işçileri, aileleriyle birlikte eylemlerini sürdürüyor. Bağımsız Maden-İş'ten yapılan açıklama ise Fernas Madencilik’in sahibi AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na bir uyarı niteliğinde: 'Siz mecliste kanun yapıp, kendi şirketinizde kölelik düzeniniz uğruna Anayasayı ve kanunları çiğneyemezsiniz.'

HRW’den Çevre Bakanlığı’na çağrı: Afşin-Elbistan santralinin genişletilmesine onay vermeyin

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afşin-Elbistan A Kömürlü Termik Santrali'ne iki ek ünite kurulmasına ilişkin çevresel etki değerlendirmesi raporuna onay vermemesi için çağrıda bulundu. 

EN ÇOK OKUNANLAR