Dünyaİklim KriziManşet

Brezilya’daki sel felaketinde ölü sayısı 200’ü aştı

0

Brezilya‘da geçen hafta Rio de Janeiro‘nun dağlık bölgesi Petropolis kentinde meydana gelen sel ve toprak kaymalarının ardından başlatılan 600 asker ve 500 itfaiyenin katıldığı arama kurtarma çalışmaları 9’uncu gününde devam ediyor. 

Sel ve toprak kaymaları nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 204’e çıktı, 51 kişinin kayıp olarak bildirildiği açıklandı.

Arama çalışmalarına 600 asker ve 500 itfaiyeci katılıyor.

Yer yer şiddetli yağışların görüldüğü Petropolis’te, yerel basına yansıyan görüntülerde, şehrin bazı noktalarında taşan nehirler nedeniyle sokakları yeniden sel bastı.

Rio de Janeiro Sivil Savunma Sekreterliği, halka yapılan duyurulara dikkat etmesi, riskli bölgelerde olan kişilerin barınak olarak kullanılan ve halihazırda 811 kişinin kaldığı 13 okula veya yakınlarının evlerine gitmeleri çağrısında bulundu.

Kentin dağlık bölgesi Petropolis’te 15 Şubat’ta şiddetli yağışlar nedeniyle şehrin birçok yerinde toprak kaymaları yaşanmıştı.

1932’den bu yana en şiddetli yağış 

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde sokakları, parkları, marketleri sel bastığı, arabaların ve otobüslerin su altında kalarak sürüklendiği görülmüştü.

Eyalet Valisi Claudio Castro, bölgenin 1932’den bu yana en şiddetli yağışa maruz kaldığını söylemişti.

Çok sayıda heyelanın ardından onlarca evin yıkıldığı Petropolis’e şubatın tamamında beklenen yağışın 6 saatte yağdığı duyurulmuştu.

Rio de Janeiro eyaletinde Ocak 2011’de yaşanan ve trajediye dönüşen sel felaketinde de 900’den fazla kişi ölmüş, 100’den fazla kişi kaybolmuştu.

İklimin ‘yeni normal’i öldürüyor

Güney Amerika ülkelerinde yağış mevsiminde sık sık sel ve heyelan olaylarına tanık olunuyor, bu yüzden dağ yamaçlarındaki evler her zaman tehlike altında bulunuyor.

Ancak iklim krizi yaşanan aşırı hava olaylarının sıklığını ve yoğunluğunu da artıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2021 İklimin Durumu Raporu’nda yoğun sıcak hava dalgaları ve yıkıcı seller gibi aşırı hava olaylarının dünyanın “yeni normali” olduğunu belirtmişti.

Raporda 2002’den sonraki 20 yıllık sıcaklık ortalamasının, sanayi devri öncesine kıyasla 1 dereceyi aşma yolunda olduğuna ve küresel deniz seviyelerinin de 2021 de rekor düzeylere çıktığına dikkat çekilmiş; “artan sıcaklıkların gezegenimiz üzerindeki etkisi nedeniyle dünya daha önce görülmemiş bir yere doğru gidiyor” denilmişti.

WMO’dan Prof. Petteri Taalas “Aşırı hava olayları artık yeni norm. Bunların bazılarında insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin ayak izlerinin rol oynadığına dair büyüyen bilimsel kanıtlar var” değerlendirmesini yapmıştı.

Okyanuslardaki yüzey sıcaklığının da giderek arttığını belirten son araştırmanın baş yazarı Dr. Kyle Van Houtan da, “İklim değişikliği ileride meydana gelecek bir olay değil. Gerçek şu ki, bizi bir süredir zaten etkiliyor” demişti.

Bilim insanları, bu yeni “aşırı sıcak normali”nin, iklim değişikliğinin itici gücü olan fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan emisyonları kayda değer oranlarda azaltmaya yönelik aciliyetin bir diğer kanıtı olduğunu belirtiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.