İklim KriziManşetVideo

Brezilya’da sel ve heyelan: 93 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi hala kayıp

0
Fotoğraf: Reuters

Brezilya‘nın Pernambuco eyaletinde geçen hafta başlayan ve hafta sonunda da devam eden aşırı yağış, bölgede sel ve heyelana neden oldu. 93 kişi hayatını kaybetti. 20’den fazla kişi ise kayıp.

Brezilya, kış aylarından bu yana bir dizi sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Şubat ayında Petrópolis kentinde heyelan ve sel felaketi sonucu 233 kişi hayatını kaybetmişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre; geçen ay, Rio de Janeiro kentinde de sel sonucu 102 kişi yaşamını yitirdi.

Pernambuco’nun başkenti Recife‘te Cuma gecesi kaydedilen yağış miktarı, Mayıs ayının tamamı için öngörülenin yüzde 70’ine ulaşmıştı.

Pazar gününe kadar devam eden yağış, bölgedeki nehirlerin taşmasına ve heyelanlara yol açtı.

İlgili haber: Brezilya’da sel: Barajlar yıkıldı, kentler su altında kaldı

Fotoğraf: Diogo Duarte/AA

Sel bilançosu: Ölümler, kayıplar ve evsizlik

Fransız haber ajansı AFP, Pazar günü yağışın yavaşlamasıyla yaklaşık bin 200 arama kurtarma personelinin tekne ve helikopterlerle bölgeyi tarayarak kayıp olan kişilerin yerini saptamak için çalışmalara koyulduğunu aktardı.

AFP’ye göre Pernambuco yetkilileri Pazar akşamı en az 56 kişinin kaybolduğunu, dört bin kişinin ise evsiz kaldığını açıklamıştı. Pernambuco Valisi Paulo Camara, “Henüz tam sayıyı bilmiyoruz ama hala kayıp kişiler olduğunu düşünüyoruz. Onları bulana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi, bölgeye 211 milyar dolar destek sağlanacağını bildirdi.

Fotoğraf: Diego Nigro/Reuters

Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya‘da da Şubat ayından bu yana meydana gelen heyelanlarda en az 30 kişi hayatını kaybetmişti. Ekvador‘da ise Ocak’ta yaşanan heyelan sırasında 11 kişi yaşamını yitirdi.

İklim krizi ve aşırı hava olayları

Bilim insanları Güney Amerika‘da yaşanan aşırı hava olaylarının okyanusta sıcak yüzey suyunun güçlü rüzgarlarla Güney Amerika’dan uzaklaşmasına ve böylece soğumaya yol açan La Nina hava durumundan ve iklim krizinden dolayı artığını düşünüyor.

Öte yandan Brezilya basından G1’in bildirdiğine göre; 1975’te Recife’de meydana gelen selde 107 kişi ölmüştü ve son yaşanan selde gerçekleşen ölüm sayısı ise 93 oldu.

Fotoğraf: AA

Son açıklamalara göre altı binden fazla kişinin evsiz kalmasına sebep olan sel sonrası toprak kayması da yaşanmasıyla felaket, uzmanlara göre 21. yüzyılda Recife’nin de bulunduğu Pernambuco eyaletinde şimdiye kadar kaydedilen en büyük felaket haline geldi.

İlgili haber: Brezilya Amazonları’nda ormansızlaştırma beş kat arttı

2021’in sonbaharında etkisini daha da artıran okyanus-atmosferik döngü La Niña nedeniyle Atlantik Okyanusu’ndaki yüzey suyu 1 derece civarında ısındı. Bu nedenle de Güney Yarımküre‘deki ülkeler sık sık aşırı yağmur ile buna bağlı sel ve fırtına gibi olaylarla karşılaşıyor.

Şu anda sel baskınlarıyla boğuşan Brezilya, 2021’i kuraklıkla boğuşarak geçirdi. Büyük sel baskınlarından şiddetli su kıtlığına kadar aşırı hava koşulları yıl boyunca pek çok yerleşim yerindeki toplulukları olumsuz etkiledi. Geçen ekimde ülkenin batısındaki Amazon’da aynı adı taşıyan eyaletten geçen Acre Nehri de önce taşmış ve yüzbinlerce insanın evini terk etmesine neden olan bir sele yol açmış, ardından su, tarihin en düşük seviyesine düşerek bölge tarihindeki en kötü ikinci kuraklığa neden olmuştu.

İklim krizi ve aşırı hava olayları

İklim krizinin yol açtığı aşırı hava olayları, 2021’de milyonlarca kişiyi sefalete sürüklemişti. Christian Aid tarafından yayımlanan ‘2021’in Maliyeti: İklim değişikliğinden kaynaklanan çöküş yılı’ isimli raporda, iklim değişikliğiyle ilişkili ve her biri 1,5 milyar doları aşkın hasara neden olan 10 aşırı hava olayı ele alınmıştı.

Fotoğraf: Reuters

Rapora göre, en büyük zararı iklim değişikliğine katkısı olmayan yoksul ülkeler gördü. Bu felaketler arasında, Ağustos 2021’de ABD’de 95 kişinin hayatını kaybettiği 65 milyar dolarlık maliyet yaratan Ida Kasırgası yer alıyor. Temmuz 2021’de Avrupa‘da 240 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde ise 43 milyar dolarlık hasar oluştu. Çin‘deki Henan eyaletindeki sel felaketi ise 320 kişinin yaşamını yitirmesine, bir milyonu aşkın kişinin göç etmesine ve 17,5 milyar dolarlık yıkıma yol açmıştı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.