ManşetDoğaDünya

Brezilya Amazonları’nda ormansızlaştırma beş kat arttı

0
Mongabay

Brezilya Amazonları’nda ağaç kesimi giderek ciddi boyutlara ulaşıyor. Brezilya uzay ajansı verileri, ülkenin Amazonları’nda geçen ay ormansızlaştırılan alanın önceki yılın aynı ayına kıyasla 5 kat arttığını ortaya koydu. Veriler, bu oranın kayıtların tutulmaya başlandığı 2015’ten bu yana en yüksek ağaç kesim oranı olduğunu gösterdi.

BBC’den Georgina Rannard’ın haberine göre; çevreciler Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘yu ormansızlaşmanın hızlanmasına izin vermekle suçluyor. Ağaçlar, odun kullanımı için ve küresel gıda şirketlerine tedarik sağlamak için ekin dikmek üzere yeni alanlar açmak için kesiliyor. Çevreciler, Brezilya’nın uzay ajansı INPE‘den gelen son uydu verilerinin Brezilya hükümetinin devasa yağmur ormanlarını koruma taahhüdünü yeniden sorgulattığını söylüyor.

Fotoğraf: Reuters

Ormansızlaştırmayı durdurma sözü verilmişti

Geçen yıl Glasgow‘daki İklim Değişikliği Zirvesi COP26‘da 100’den fazla hükümet 2030’a kadar ormansızlaşmayı durdurma ve tersine döndürme sözü verdi.

Greenpeace Brezilya‘dan Cristiane Mazzetti, “Yeni veriler, hükümetin eylemlerinin yeşil yıkama kampanyalarıyla nasıl çeliştiğini bir kez daha ortaya koyuyor” ifadelerini kullanıyor. Greenpeace, Birleşik Krallık‘taki ve başka bölgelerdeki süpermarketleri, ormansızlaşmada katkısı olan et ve süt ürünleri sunan tedarikçileriyle işbirliklerini durdurmaya çağırıyor.

Yerli topluluklar Amazon için mücadele ediyor

Verilere göre; ormansızlaşma Ocak 2022’de toplam 430 kilometre kare oldu. Öte yandan yılın başında çok sayıda ağaç kesmek yağışlı mevsim olduğu ve insanlar tarafından ağaç kesimi için sık ormanlara girilmesinin iklim şartlarıyla engellendiği bir dönem olmasından dolayı sık karşılaşılan bir olay değil.

Brezilya’nın uçsuz bucaksız yağmur ormanları, karbon yutağı olarak hareket ederek atmosferden büyük miktarlarda sera gazı emiyor. Ancak ne kadar çok ağaç kesilirse, orman o kadar az emisyonu emebiliyor. Ancak bölge, geçimlerini sağlamak için ormanı madencilik ve ticari tarım için kullanmaları gerektiğini söyleyen topluluklara da ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda Amazon’da yaşayan yerli topluluklar, yağmur ormanlarını ve onların yaşam biçimlerini korumak için mücadele ediyor. Bolsonaro ise bölge için çevre korumasını zayıflatırken hükümetin yoksulluğu azaltmak için bölgeyi kullanması gerektiğini savunuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.