İklim KriziManşet

Brezilya’da sel: Barajlar yıkıldı, kentler su altında kaldı

0
Brezilya’nın kuzeydoğu kesimlerinde haftalardır etkili olan şiddetli yağış, Bahia eyaletinde yer alan 19 şehirde sel felaketine neden oldu.

Sellerde şu ana kadar 18 kişi hayatını kaybederken, Vitoria de Conquista şehrindeki Igua Barajı ile Jussiape şehrindeki birer barajın şiddetli yağışlar sonucu yıkıldığı bildirildi. Yetkililer, başta Itambe kasabası sakinleri olmak üzere bölge halkına evlerini terk ederek güvenli bir yere sığınmaları konusunda uyarıda bulundu.

Eyaletteki birçok ev sular altında kalırken, ekipler evlerinde mahsur kalanları kurtarmak için çalışma başlattı.

 

Bahia Valisi Rui Casto yaptığı açıklamada, son iki aydaki şiddetli yağışlar nedeniyle 400 binden fazla vatandaşın olumsuz etkilendiğini, selden etkilenen 67’den fazla yerleşim yerindeki binlerce vatandaşın ise evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

Yetkililer de yağışlar nedeniyle zaten şişmiş olan yerel nehirlerin taşmasıyla oluşan selin bölgedeki tüm kasabaları vurduğunu açıkladı.  Reuters‘a konuşan dükkan sahibi Luiz Constancia, “Köprü tarafından çılgınca su geldi, neredeyse 2 metre yüksekliğinde dalgalar vardı” dedi.

Sel basan bölgelerde yaşayanlar, kıyı liman kenti Ilheus‘a 30 km uzaklıkta bulunan kasabanın içinden geçen Cachoeira Nehri’nin seviyesinin son 50 yılın en yüksek seviyesi olduğunu söyledi.

İklim krizi en büyük etken

Meteoroloji yetkilileri, yağışların aralık ayı ortalamasının altı katı daha fazla olduğunu açıkladı. Taşkını “çok büyük bir trajedi” olarak niteleyen Costa, “Bahia’nın yakın tarihinde bu kadar çok evi ve insanı etkileyen böyle bir felaket hatırlamıyorum” diye konuştu.

Jussiape Belediye Başkanı Eder Aguiar ise, yıkımın iklim krizinin doğrudan sonucu olduğunu kaydetti: “Yağmur Tanrı’nın bir lütfu olabilir; ancak, biz şu anda insanların neden olduğu ekolojik dengesizliğin sonuçlarıyla karşı karşıyayız. “Aguiar kentin başlıca içme suyu kaynağı Duas İlhas barajının yıkılmasıyla Contas Irmağı‘nın sularının ansızın yükselerek kente yöneldiğini anlattı.

2021’in sonbaharında etkisini daha da artıran okyanus-atmosferik döngü La Niña nedeniyle Atlantik Okyanusu’ndaki yüzey suyu 1 derece civarında ısındı. Bu nedenle de Güney Yarımküre‘deki ülkeler sık sık aşırı yağmur ile buna bağlı sel ve fırtına gibi olaylarla karşılaşıyor.

Brezilyalı meteorolog Daniela Freitas,  yaşanan trajedinin birden çok etmenin bir araya gelmesiyle” oluştuğunu belirtti. Freitas, “Asıl neden La Niña, ama Atlantik’te ısınan sular da durumu vahimleştiriyor.  Isının yükselişi soğuk cephelerin daha yavaş hareket etmesine ve daha uzun sürelerle ve daha yüksek miktarlarda yağışlara yol açıyor ” dedi.

Şu anda sel baskınlarıyla boğuşan Brezilya, 2021’i kuraklıkla boğuşarak geçirdi. Büyük sel baskınlarından şiddetli su kıtlığına kadar aşırı hava koşulları yıl boyunca pek çok yerleşim yerindeki toplulukları olumsuz etkiledi. Geçen ekimde ülkenin batısındaki Amazon’da aynı adı taşıyan eyaletten geçen Acre Nehri de önce taşmış ve yüzbinlerce insanın evini terk etmesine neden olan bir sele yol açmış, ardından su, tarihin en düşük seviyesine düşerek bölge tarihindeki en kötü ikinci kuraklığa neden olmuştu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.