DünyaDoğa MücadelesiManşet

Brezilya’da çevreci yerli lider öldürüldü, Bolsanaro hükümeti suçlanıyor

0

Brezilya, bir çevre koruyucusunun ve yerli lideri Paulo Paulino Guajajara‘nın Amazonlar’da başından vurularak öldürülmesiyle sarsıldı. Ülkedeki yerli gruplarının şemsiye örgütü APIB suikasta “Hükümetin elinde yerli kanı var. Yerlilerin bölgesindeki şiddetin tırmanması, Bolsonaro’nun nefret dolu konuşmalarının ve halkımıza karşı attığı adımların doğrudan sonucu” diye tepki gösterdi.

Brezilya’da Jair Bolsonaro’nun devlet başkanlığında çevreci aktivistler giderek daha fazla hedef alınıyor ve Amazon’da yasa dışı kerestecilik çetelerine karşı devlet kontrolünü de yumuşatılmış durumda. Ülkede daha önce de çevre aktivistleri, şüpheli cinayetlere kurban gitmişti. Önceki gün de Paulo Paulino Guajajara, Maranhao eyaletinde ormanda birlikte görev yaptığı arkadaşı Tainaky Tenetehar’la birlikte pusuya düşürüldü. Saldırıda Guajajara başından vurularak öldürülürken, arkadaşı da yaralandı.

Aktivistler ve hak savunucuları tepkili

Bolsonaro’nun popülist hükümetinin yönetiminde işlenen bu son cinayet, yerlilere ve Amazon koruyucularına karşı şiddet sarmalında yeni bir perde açmış durumda. Adalet Bakanı Sérgio Moro olayı federal polisin incelediğini belirtip sorumluları adalet önüne çıkaracaklarını açıklasa da, yerli hakları savunucuları ve çevreciler tepkili.

Ülkedeki yerli gruplarının şemsiye örgütü olan ve 900 bin yerliyi temsil eden APIB, Bolsonaro hükümetinin yanıtlaması gereken sorular olduğunu belirtti. APIB, “Bolsonaro hükümetinin elinde yerli kanı var. Yerlilerin bölgesindeki şiddetin tırmanması, Bolsonaro’nun nefret dolu konuşmalarının ve halkımıza karşı attığı adımların doğrudan bir sonucu” açıklaması yaptı. İzole yerlerde yaşayan yerlilerin haklarını savunan Survival International örgütü ise yakın zamanda en az üç korucunun ve ailelerinin öldürüldüğüne dikkat çekti.

Daha önce de tehdit edilmişti

Ormanın Koruyucuları isimli grup 2012 yılında, 20 bin nüfusu olan Guajajaras yerlilerince, atalarından miras kalan bölgeyi yasadışı kerestecilik çetelerinden korumak amacıyla kurulmuştu. Grup, Amazon bölgesinin doğusunda, resmen hükümet koruması altında olsa da pratikte kerestecilerin istilasına maruz kalan bölgede silahlı devriye atıyor ve kerestecilerin yasadışı kamplarını ortadan kaldırıyordu. Yıllar içinde çok sayıda düşman da edinmişlerdi. Öldürülen Paulo Paulino Guajajara’nun da geçmişte bölgeyi yağmalamak isteyen çetelerden birkaç kez tehdit aldığı belirtiliyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.