DünyaEkolojiManşet

Brezilya lideri Bolsonaro’dan Yanomanilere söz: Bir daha maden çalışması olmayacak

0

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon ormanlarında yaşayan yerli halk Yanomanilerin topraklarında yasadışı madencilik faaliyetlerine son vereceği konusunda söz verdi.

AFP’nin aktardığına göre, Bolsonaro, Yanomami halkının topraklarına el konulduğuna ve yasa dışı madencilik yapan kişiler tarafından saldırıya uğradıklarına ilişkin suçlamaların ardından geçen pazar günü Yanomani temsilcileriyle bir araya gelerek “Madencilik istemiyorsanız madencilik olmayacak. Amazon’un içinde ve dışında, başka yerlerde madencilik yapmak isteyen, toprağı işlemek isteyen yerli kardeşler var ve onların isteklerine de saygı duyacağız” dedi.

Brezilya lideri Yanomanilerin haklarını korumak için ordunun devreye gireceğine söz verdi.

Yasadışı madencilikle bir yılda 500 futbol sahasına eşdeğer alan harap oldu

Hutukara Yanomami Derneği tarafından mart ayında yayınlanan bir rapora göre, Amazon havzası bölgesinin yıkımının ana nedenlerinden biri olan yasadışı madencilik, geçen yıl Yanomami topraklarında yüzde 30 artarak 500 futbol sahasına eşdeğer bir alanı mahvetti.

Haftalardır Yanomami ve Mundurucu bölgelerindeki yerli halk, yasadışı madencilerin saldırılarını protesto ediyor. Geçen hafta da bir Yüksek Mahkeme yargıcı, Bolsonaro hükümetine bu toprakları korumak için “gerekli önlemleri” almasını emretmişti.

Brezilya hükümetinin de yerli halklara tahsis edilen topraklarda madencilik faaliyetini düzenlemek için bir yasa taslağı hazırladığı belirtiliyor.

Yanomani halkının toprakları, özellikle yasadışı madenciler tarafından talan ediliyor.

Yerli halk madencilerin saldırısına maruz kalıyor

Yanomami halkı da geçen yıldan bu yana, Roraima ve Amazonas eyaletlerine yayılmış 96.000 kilometrekarelik, 27 bin nüfusu barındıran geniş alanda yapılan madencilik çalışmaları yüzünden giderek büyüyen gerilim hakkında Bolsanoro hükümetini birçok kez uyarmıştı.

İnsan hakları savunucuları ile çevre örgütleri, Bolsonaro hükümetinin yerli topraklarının ekonomik sömürüsünde büyük sorumluluğu olduğunu söylüyor.

Brezilya lideri son konuşmasında ordunun Yanomami haklarını savunacağını söylese de yasadışı madencilerin çalışmaları ve yerel halka saldırılarıyla ilgili hiçbir şey söylememesine dikkat çekiliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.