Ekolojik YaşamManşet

Bozcaada’da naylon poşet yerine bez çanta kulanılacak

0

Doğada yok olması yüzyıllar süren naylon poşetlerin kullanımı Bozcaada’da yasaklanıyor.

Bozcaada Belediyesi, geçen dönem alınan meclis kararı ile başlayan ancak denetimsizlik yüzünden tam uygulanamayan naylon poşet yasağına bu yaz kesin uyulması için hazırlık yapıyor.

Naylon poşet yerine bez çanta ve kese kağıdı 

İlk adım olarak üzerinde “Azalt, yeniden kullan, geri dönüştür, çünkü #bozcaadabizim” yazılı bez çantalar tasarlandı. Bozcaada Belediyesi, bu bez çantalardan her eve iki adet ücretsiz dağıtacak. Ayrıca ada esnafı, bundan böyle naylon poşet yerine kese kağıdı kullanacak.

Bozcaada Haber’den Serkan İlik’in haberine göre, Bozcaada Belediyesi’nin kısa bir süre sonra hayata geçireceği, naylon poşet yasağını da kapsayan Çöp ve Ambalaj Atıkları Projesinin ayrıntıları, Çevre Mühendisi Levent Demir‘in sunum yaptığı toplantıda ada halkıyla paylaşıldı.

Çöp konteynırları yer altına alınıyor

Uzun zamandır üzerinde çalışılan çöp konteynırlarının yer altına alınması projesi tamamlanmak üzere. Ada merkezindeki sokaklarda yerin altına alınacak çöp konteynırları, belediye ekipleri tarafından her gün düzenli olarak boşaltılacak. Geri dönüşümü mümkün olan cam, plastik, metal, kuru kağıt/karton atıkları da ayrı toplanacak.

Piller, atık yağlar kontrol altında

Piller ve diğer elektronik atıklar, adanın belirli noktalarına yerleştirilecek geri dönüşüm kutularında toplanıp lisanslı firmalar tarafından ilgili merkezlere gönderilecek. Ada halkı ayrıca atık yağlarını doğaya karışacak şekilde atmadan toplamaları için de teşvik edilecek.

Adadaki her işletmenin bir atık yağ dönüşüm tesisi/taşıyıcısı ile anlaşması ve yağ tutucusu bulundurması da istenecekler arasında.

Koyların ve plajların temizliği

Kum temizleme aracı alan Bozcaada Belediyesi, adanın yaz mevsimlerinde oldukça kalabalık olan plaj ve koyları için ekip oluşturdu. Ekip, gün boyu adadaki koyların temizliğinden sorumlu olacak.

 

(Bozcaada Haber)

You may also like

Comments

Comments are closed.