Doğa MücadelesiManşet

Bozcaada’da atık su isyanı

0

Bozcaadalılar, 10 yıldır bitmeyen kanalizasyon sorunu ve denize direkt olarak verilen atık su sorunuyla ilgili durumun insan sağlığını tehdit eder hale gelmeye başlaması nedeniyle Bozcaada Belediyesi başta olmak üzere, Çanakkale Valiliği ve Bozcaada Kaymakamlığına vermek hazırladıkları dilekçeyi teslim etti. Dilekçeye bir günde 565 kişi imzalayarak destek verdi.

Bozcaada’da bir türlü çözülemeyen kanalizasyon sorunu ve denize direkt olarak verilen lağım suları adalıları isyan ettirdi. Poyraz Limanı Bekçibayırına mevkiine giden adalılar, kanalizasyondaki atıksuların hiçbir işleme tabii tutulmadan denize verildiğini fotoğraf ve videolarla tespit etti.

Poyraz Limanı (Kanalizasyon + Atıksu Desarjı)

Konuyla ilgili 3 yıl önce başvuru yapmalarına rağmen hiçbir önlemin alınmalış olması, lağım kokusunun artması, kayaların ve sahildeki kumların renk değiştirmeye başlaması, sorunun insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmeye başlaması nedeniyle Valilik, Kaymakanlık ve Belediye’ye verilmek üzere yazılan dilekçe imzaya açıldı. 1 günde 565 imzaya ulaşan dilekçe 25 temmuz günü Belediye’ye önünde toplanan adalılar tarafından ilgili makama verildi.

2009 ve 2010 yılında, Çevre ve Orman Bakanlığı, Çanakkale Valiliği Çevre ve İl Şehircilik Müdürlüğü, Bozcaada Kaymakamlığı ve Bozcaada Belediyesi’yle yapılan yazışmalar sonucunda, Çanakkale Valiliği’nden gelen teknik ekipler, 2010 yılında Bozcaada Belediyesi’nin atıksuları hiçbir arıtmaya tabii tutmadan denize verdiğini tutanakla tespit etti.  Valilik, Belediye’ye atıksu deşarjının hemen sona erdirilmesi konusunda uyarıda bulunarak, gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Konuyla ilgili bir önlem alınmaması halinde, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağı ifade edildi. O günden bugüne hiçbir önlem alınmaması ve konunun giderek daha da ciddi hal alması nedeniyle, adadılar tekrar hukuki haklarını kullanma yoluna gitti.

Konuyla ilgili fotoğraflar:  bozcaadaforumu.blogspot.com/poyraz-liman-kanalizasyon-atksu-desarj

Konuyla ilgili resmi yazışmalar:  bozcaadaforumu.blogspot.com/canakkale-valiligi-il-cevre-ve-orman

(Yeşil Gazete, Bozcaada Forumu)

You may also like

Comments

Comments are closed.