Doğa MücadelesiEkolojiKültür-SanatManşet

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali, pandeminin ardından adada izleyicilerini bekliyor

0

Bu yıl dokuzuncusu gerçekleşecek olan Bozcaada Ekolojik Belgesel Film Festivali (BIFED) pandemi nedeniyle verilen iki yıl aranın ardından 12-16 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’da gerçekleşecek.

Seçilen filmler Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için yarışacak.

Festivalin bu seneki sloganı ise “Yeşil Barış ve Adalet“.

Bozcaada Belediyesi organizasyonuyla gerçekleşen, festival yönetmenliğini Petra Holzer’in, festival koordinatörlüğünü de Ethem Özgüven’in üstlendiği Green Film Network (GFN) üyesi olan BIFED’e bu yıl 101 ülkeden toplamda 1000’in üzerinde film başvurdu.

Başvuran filmler arasında yerel halkların direniş öyküleri, iklim krizi, organik tarımdan Afrika’da kapana sıkışan mültecilere kadar geniş temalar öne çıkıyor.

Bu sene festivalin Ana Yarışma kategorisinde 15, Panorama kategorisinde 20 ve Türkiye Panorama kategorisinde ise 10 film  izleyiciyle buluşacak.Bu sene başvuru sayısı önceki senelerin de ötesine geçen yalnızca öğrenci filmlerine açık kategori de yine festival kapsamında yer alacak.

 Dünyanın dört bir yanından doğanın ve insanlığın ortak soru ve sorunlarını kendi dillerinde, kendi üslupları ile anlatan ve çözüm arayan birbirinden etkileyici filmler arasından seçilenler, Fethi Kayaalp adına verilen büyük ödülü  (15 bin TL) ve Madam Melpo adına verilen ikincilik ödülünü (10.000 TL) kazanacak. Gaia Öğrenci Ödülü kategorisinin birincisi de 5.000 TL
ile ödüllendirilecek.

Her sene yönetmenleri, kamuoyu ve çevre için mücadele edenleri bir araya getirerek yerel ihtiyaçları ilgilendiren önemli konularda izleyicileri dünyadaki tartışmaya davet eden BIFED, 2020 yılından beri festivalin ana sloganı olan “Savunanları Savun” temasıyla, çevre haklarını savunurken git gide daha tehlikeli yollardan geçen olan iklim aktivistlerinin sesi olmaya devam edecek.

2021 yılı sloganı olan “Evimiz Yanıyor”un ardından, festivalin bu seneki sloganı ise “Yeşil Barış ve Adalet” olarak belirlendi.

Bu yıl da iklim krizinin merkezinde yer alan yerli halklar, kadınlar, göç ve mülteciler, festival filmlerinin seçiminde odaklanılan konular arasında yer alıyor.

Bu sene BIFED’de neler olacak?

BIFED bu yıl belgesellerin yanı sıra atölyeler, paneller ve soru-cevap etkinlikleriyle iklim krizi mücadelesinin kahramanlarını, iklim krizinin önemine ve aciliyetine inanan herkesle buluşturmak için adaya dönüyor.

Festival, özlendiği gibi tüm ziyaretçi ve destekçilerini Bozcaada’da karşılayacak. Festivalde bugüne kadar bölgesel, ulusal ve uluslararası konuklar ve Bozcaada’nın yerel halkı ile birlikte film gösterimleri, etkinlikler, atölye çalışmaları ve çocuk programları gerçekleştirildi. Pestisitsiz tarım ve sağlıklı turizm ile ilgili konular da ön plandaydı.

Gerçekleştirilen Yerel Tohum Festivali ile yerel tohumları dağıtmak ve
yaygınlaştırmak BIFED’in görev olarak edindiği konulardan biri. Bu yıl da
Bozcaada’da tohum dağıtımı olacak.

BIFED, sene içerisinde filmlerini paylaşmaya devam etmeyi, festivali ve çevre kültürünü çoğaltan bir yaklaşım olarak görüyor.

Festival filmleri bugüne dek Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema evi, Diyarbakır Ekolojik Film Günleri, Aliağa Çevre Platformu, Marmaris Eğitim-Sen, Gümüşlük Uluslararası Müzik Festivali, Antalya Tabip Odası gibi farklı oluşum ve coğrafyalarda gösterildi. Filmler şimdiye kadar hiçbir maddi karşılığı olmadan gösterildi ve sene içerisinde farklı işbirlikleri ile gösterilmeye devam edecek.

Festival filmleri ve jürisi ise çok yakında duyurulacak ve jürinin seçtiği  Ana Yarışma ve Gaia Öğrenci kategorisinde yarışacak belgesellerbelgeseller çok yakında bifed.org adresinde ilan edilecek.

Ayrıca 12-16 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’daki iki salonda ücretsiz olarak belgeselleri izlemek, atölye ve söyleşilere katılmak için adadaki festival destekçisi konaklama işletmeleri ve sağladıkları indirimler de yakında festivalin internet sitesinden duyurulacak.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.