UNFCCC’nin (İklim Değişikliği Üzerine Birleşmiş Milletler Çerçeve Sözleşmesi) 1995’den beri her yıl, Taraflar Konferansı’nda (COP) iklim değişikliğiyle başa çıkma konusundaki ilerlemeyi değerlendirmek üzere buluştuğu ve her yıl Almanya’nın Bonn kentinde gerçekleşen iklim değişikliği konferansı bugün (6 Kasım) başlıyor.
UNFCCC İklim değişikliğinin, dünya çapında bir tehdit olduğunu ve dünya çapında bir eylem gerektirdiğini kabul eden devletler tarafından, 1992 Dünya Zirvesi’nde kabul edilmiş olan uluslararası çevresel anlaşma.
UNFCCC’nin amacı, “Atmosferdeki sera gazı yoğunluğunu, iklim sisteminine tehlikeli boyuttaki insani müdahaleyi engelleyecek düzeyde sabit tutmak”
Anlaşmanın tarafları (anlaşmayı imzalamış olan ülkeler), 1995’den beri her yıl, Taraflar Konferansı’nda (COP) iklim değişikliğiyle başa çıkma konusundaki ilerlemeyi değerlendirmek üzere buluşuyorlar. Her yıl, COP’lar arasında ve her zaman Bonn’da gündemi ilerletmek üzere UNFCCC toplanıyor.
2015’te kabul edilen ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda en önemli adımlardan biri sayılan Paris Anlaşması da bu çerçevenin bir parçası.
Gündem Paris İklim Anlaşması’nın somut olarak hayata geçirilmesi
Konferansın ana gündem maddesinde sanayileşme öncesi döneme göre dünyanın ısınmasını iki dereceyle sınırlandırmayı hedefleyen 2015 Paris İklim Anlaşması hükümlerinin somut olarak hayata geçirilmesi var.
17 Ekim’e kadar sürecek bu konferansın önemli olmasının nedenlerinden biri de küresel karbon salınımında azalma sağlanamaması durumunda milyarlarca insanın ve doğanın, ağır ve geri döndürülemez bir şekilde bu değişiklikten etkilenecek olması.
Konferansın başkanı Fiji Başbakanı Frank Bainimarama
Konferansın başkanlığını küresel ısınmadan en çok etkilenen ada ülkelerden biri olan Fiji’nin Başbakanı Frank Bainimarama üstleniyor. Böylelikle deniz seviyesinin yükselmesinden ve fırtınalardan en çok etkilenen ülkelerden biri, konferansın tarihinde ilk kez başkanlık yapmış olacak.
Fiji Başbakanı Bainimarama, iklim değişikliğinin etkilerinin tüm dünyayı ilgilendirdiğini şu sözleriyle anlatıyor: “Tüm dünya için konuşmamız gerekir. Çünkü kimse, nerede ve kim olurlarsa olsun iklim değişikliğinin etkisinden kaçamayacak.”
Konferansa 2 gün kala iki gün kala Bonn’da 100’ü aşkın çevre örgütünün katılımıyla “İklimi koruyun, kömürü durdurun” protestosu düzenlenmiş, eyleme aralarında Köln’den gelen 1000 bisikletlinin de katıldığı 25 bin kişi destek vermişti.
(Yeşil Gazete)