EnerjiManşet

[Bonn 2017] Dünya kömür endüstrisine veda ediyor: Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı

0

Almanya’nın Bonn kentinde devam eden BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nın (COP 23) son günleri yaklaşırken Birleşik Krallık ve Kanada, bugün Türkiye saati ile 13:15’te küresel bir girişim başlattıklarını açıkladı. GirişimeMeksika, Fransa, Finlandiya, Yeni Zelanda, İtalya ve Afrika ülkelerinin yanı sıra ABD’den ve Kanada’dan eyaletler ve şirketlerin de katılacağı belirtildi.

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı (Global Alliance to Power Past Coal) adı verilen bu ittifak ile, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ülkeler ile eyaletler ve şirketler iklim değişikliği için tüm dünyada kömürden enerji üretiminin sona ermesi için harekete geçtiklerini açıklamış oldular.

2015 yılında Paris’te bir araya gelen dünya ülkeleri, temiz kalkınmayı teşvik etmek ve yıkıcı iklim değişikliğini önlemek için eyleme geçmeyi taahhüt etti.

Şu anda, küresel elektriğin neredeyse %40’ı kömürlü termik santrallerden karşılanıyor, bu da kömür kaynaklı emisyonları ve karbon kirliliğini, iklim değişikliğinin başlıca nedeni yapıyor.

Paris Anlaşması hedeflerini tutturmak için kömür kullanımının OECD ve Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinin en geç 2030’a kadar, ve dünyanın geri kalanın da en geç 2050’ye kadar tamamıyla kömürden çıkması gerekiyor.

Rüzgar ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretiminin maliyeti düştü ve temiz enerji böylece sayısı giderek artan birçok ülkede düşük maliyetli seçenek haline geldi. Yeni yenilenebilir enerjiye yapılan küresel yatırımlar yeni kömürlü termik santrallere yapılan yatırımları artık önemli miktarda geçti ve temiz kalkınma trilyonlarca dolar değerinde bir fırsat sunuyor.

Düşük karbona geçen ülkeler, iklime dirençli ekonomiler şimdiden çevresel, ekonomik ve sağlık faydalarını görüyor. Koalisyonumuz bu geçişin hızlanmasına yardım etmek istiyor.

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı, temiz kalkınmayı ve iklim değişiğini hızlandırmak için ve enerji üretiminde kömürden çıkış için eyleme geçme kararı alan farklı hükümet, şirket ve organizasyonu bir araya getiriyor. Amacımız kömür kullanımına, işçiler ve topluluklar için gerekli desteğin de sağlandığı, sürdürülebilir ve ekonomik açıdan kapsayıcı bir şekilde son verilmesi.

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı paydaşları bu hedefleri gerçekleştirmek için, kömürün terk edilmesine dair iklim finansmanını da içeren gerçek hayattan örnekler ve iyi uygulamaları paylaşmak ve temiz enerji planları ve hedefleri oluşturmayı da kapsayan ve bu geçişi destekleyecek pratik inisiyatifleri hayat geçirmek için birlikte çalışacak.

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı’na katılan ülkeler ile eyaletler ise şöyle,

Ülkeler: Angola, Avusturya, Belçika, Kanada, Finlandiya, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Marshall Adaları, Hollanda, Yeni Zelanda, Meksika Norveç, İsviçre, İngiltere.

Eyaletler: Alberta, British Columbia, Ontario (Kanada), Washington (ABD).

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.