İklim KriziManşet

Bolivya’nın ikinci en büyük gölü tamamen kurudu

0
Fotoğraf: inhabitat

Julie M. Rodriguez tarafından inhabitat‘ta yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Sıla Özkavaf‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Fotoğraf albümü için burayı tıklayınız.

***

Geçtiğimiz ay Ant Dağları’nın tepelerinde yer alan tuzlu su gölü Poopo, tamamiyle haritadan silindi.1990’larda göl en azından 2000 km2 alanda su tutuyordu. Zaman zaman su seviyesi kuraklığa ya da dönemlik iklim koşullarına göre değişse de, uzun sürmezdi. İklim değişikliği sebebiyle senelerce yağmur yağmamasına bağlı olarak göl yavaş yavaş küçülmeye devam etti.

Fotoğraf: inhabitat

Fotoğraf: inhabitat

Daha geçen sonbaharda gölde hala su vardı ama son darbeyi bu senenin canavar El Nino’su vurmuş gibi görünüyor. Bu hava modeli ABD’nin bazı bölgelerine çok fazla yağışa sebep olurken, Bolivya’da tam tersi bir etkisi oldu, normalden çok daha az yağış düşmesine neden oldu. Seneler önce, daha el Nino on senede bir görülen bir olayken, bu bir sorun yaratmıyordu. Ama iklim değişikliği döngüyü hızlandırdı. El Nino’nun her üç senede bir vurmaya başlamasıyla, göl kendini bir önceki kuraklıktan toparlamaya yetecek süre bulamadı.

Durumun yerel yaban hayatına ve gölü çevreleyen canlılar topluluğuna olan etkisi yıkıcı olmaktan da öte. 2014’ün sonundan beri, milyonlarca balık ile gölü ev edinmiş tahmini 500 kuş öldü. Kriz o denli büyük ki alan Bolivyalı kanun koyucular tarafından felaket bölgesi ilan edildi.

Doğal olarak, bu kadar balığın ölmesi, yaşamını bu gölden sağlayan balıkçılar açısından da yıkıcı. Aynı zamanda, gölden su kullanan yerel maden şirketleri açısından da durum zorlaşıyor. Yerel sivil toplum örgütleri bu durum karşısından yaşanan etkinin azalmasına yardım etmek için kuyular inşa edip yöre halkının başka işlere geçmesine yardım etse de, topluluğun üçte ikisi çoktan toplanıp başka bir yere taşınmaya karar vermiş.

Video: Devrilmiş balıkçı botları ve kurumuş ölü bedenler parlayan güneşin altında eskiden Bolivya’nın Popoo Gölü’nün olduğu yerde yatıyor. Ülkenin ikinci en büyük gölünün geçtiğimiz ay tamamen buharlaştığı ilan edildi ve uzmanlara göre bu iklim değişikliğinin bir etkisi. Bir balıkçı işsiz kaldığını ve binlerce insanında geçim kaynaklarını kaybettiklerini söylüyor. Kaynak: The Guardian

Haberin İngilizce Orijinali

Video’nun Orijinali

Haber: Julie M. Rodriguez

Yeşil Gazete için Çeviri: Sıla Özkavaf

(Yeşil Gazete, inhabitat)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.