DünyaManşet

Bolivya’da seçimi kazanan partinin genel merkezine bombalı saldırı

0

Bolivya’nın La Paz kentinde yer alan Sosyalizme Doğru Hareket‘in (MAS) genel merkezine bombalı saldırı düzenlendi. Ekim ayında Bolivya’daki genel seçimlerde darbeci yönetime galip gelen MAS lideri Luis Arce de o sırada genel merkezde bir toplantıdaydı.

Partinin basın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada saldırının ardından ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

Saldırı dinamitle düzenlendi

Bombalı saldırıya ilişkin açıklamalarda bulunan sözcü Sebastian Michel, saldırının dinamitle düzenlendiğini vurgulayarak şunları söyledi:

La Paz kentindeki partimizin genel merkezde yapılan ve Cumhurbaşkanı Luis Arce’ın da bulunduğu toplantıya dinamitle saldırı düzenlendi. Hükümetimiz herhangi bir silahlı çeteye taviz göstermeyecektir.

Michel tarafından güvenlik güçlerinin konuyla ilgili bir açıklama yapmaması ve gerekli önlemleri almamış olması kınandı. Polis yetkilileri konuyla ilgili soruşma başlattıklarını açıkladı. 

‘Provakasyona gelmeyeceğiz’

Bolivya eski Devlet Başkanı Evo Morales, Twitter hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

La Paz’da Genel Merkeze yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Küçük gruplar toplumda endişe yaratmak için şiddet ortamı yaratmayı hedefliyor. Ancak başarılı olamayacaklar. Provokasyona gelmeyeceğiz. Devrimimiz barışçıl ve demokratiktir.

Bolivya’da geçtiğimiz haftalarda da Maden İşçileri Sendikası Federasyonu’nun (FSTMB) lideri Orlando Gutiérrez, suikastle öldürülmüştü. Gutiérrez, ülkenin en önemli sendika liderlerinden biri olarak kabul ediliyordu.

Seçimlerde ne oldu?

Bolivya’da 18 Ekim’de yapılan genel seçimlerde eski Devlet Başkanı Evo Morales’in daha önce liderliğini yaptığı MAS’ın adayı Luis Arce yüzde 55,10 oy alarak seçimi ilk turda kazandı.

Geçen yıl Bolivya’da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) destekli darbeyle sosyalist Devlet Başkanı Evo Morales devrilmişti. Bu olaydan 11 ay sonra düzenlenen seçimleri Luis Arce kazandı. 

Luis Arce, Morales’in 14 yıllık iktidarında, sağlık sorunları nedeniyle 2017 ve 2019 haricinde, Ekonomi Bakanlığı görevini yürütmüştü. Ayrıca Arce’nin Bolivya ekonomisinin gelişmesinde önemli adımları bulunuyor. 2011 yılında, Amerikan Ekonomi Dergisi Arce’yi, 18 bölge ülkesi arasında en iyi 8’inci Ekonomi Bakanı olarak sıralamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.