EkolojiManşet

Boğazpınarlılar HES mücadelesinde yeni aşamaya hazırlanıyor

0

Mersin Kadıncık Vadisinde yapımı düşünülen Akhan I-II Regülatörü ve HES projesine karşı çıkan Boğazpınar köylüleri son gelişmeleri değerlendirmek üzere Cuma akşamı Tarsus’ta bir araya geldi. 2 Mayıs günü HES için ÇED olumlu kararının açıklanması üzerine köylüler kararın yargı yoluyla ÇED olumlu kararının iptali için çalışmalara başladı.

Avukatlar Semra Kabasakal ve Fevzi Özlüler’in de katıldığı toplantıda yargı süreci hakkında bilgilendirme yapıldı. Toplantıda söz alan Av. Semra Kabasakal, bu konuda Av. Fevzi Özlüer’in tecrübesine inandıklarını ve sürece katılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Av. Fevzi Özlüler ise ÇED sürecinin tamamlanması ile projenin başlaması için alınması gereken bütün izinlerin tamamlandığı gibi bir algının var olduğunu fakat projenin inşaatının başlayabilmesi için imar planı, ruhsat ve lisans gibi başkaca koşulların da yerine getirilmesi gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Dosya üzerinden yaptığı incelemeler sonucunda yargı yoluyla kazanımların elde edilebileceğinin gördüğünü belirten Özlüler diğer taraftan mücadelenin sorumluluğu ve yükünün büyük oranda Boğazpınar köylülerinde olacağını belirtti. Özlüler bu aşamadan sonra en az dört dava sürecinin kendilerini beklediğini de sözlerine ekledi.

Yargı Sürecinin Mali Yükü Ağır

Tarsus'taki toplantıya hem Boğazpınar köyünden hem de Mersindeki ekolojistlerden katılım yoğundu

İdari yargılama sürecinde keşif ve bilirkişi ücretlerinin yüksekliğine dikkat çeken Özlüler açılacak davaları ücretsiz olarak üstlenebileceğini ve bu durumu da bağlı olduğu Baroya bildireceğini ancak buna rağmen vekaletname ve dava harcı gibi masrafların da olacağını dile getirdi. Sorular üzerine Özlüler, yargılama sürecinde bilirkişilerin niteliğinin ve sayısının mahkeme heyeti tarafından belirlendiğini, idari yargılama sürecinde en yüksek maliyetin de bilirkişi masraflarından kaynaklandığını belirtti.

ÇED Sürecinde Neler Olmuştu?


Akhan I-II Regülatörü ve HES Projesi için ÇED sürecine halkın katılımı toplantısı 2 Ekim 2012 günü yapılmış ve köylülerin protestosuna sahne olmuştu. İlan edilen yer ve saatte yapılamayan toplantı için başka bir yerde tutanak düzenlenmiş ve toplantı yapılmış gibi süreç devam ettirilmişti.

Kadıncık Vadisinde daha önce inşa edilen Gök HES nedeniyle Boğazpınar köylüleri tarımsal ürünlerin zarar gördüğünü, Vadiye ulaşımlarının engellendiğini ve yaban hayatının etkilendiğini görmüştü. Bu defa ÇED süreci boyunca her aşamada itirazlarını dile getirmeyi ihmal etmediler. Halkın katılımı toplantısındaki usulsüzlükler bir tarafa ÇED sürecinde yaptıkları hiçbir itiraz ne rapora yansıdı ve ne de süreçte karşılık buldu. Nihayetinde Bakanlık tarafından verilen ÇED Olumlu kararı 2 Mayıs 2013 günü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü internet sitesinde duyuruldu. Bu aşamada ÇED Olumlu kararının iptali için 60 gün içinde idari yargıya başvurmak gerekiyor.

Ekolojistlerden Destek

Toplantıya Mersin’den katılan ekolojistler ise Boğazpınar halkının yalnız olmadığını, doğanın talanın karşı durmak söz konusu olduğunda, mücadelenin her aşamasında Boğazpınar köylülerinin yanında olacaklarını ilettiler.

Direniş Kararı

Boğazpınarlı kadınlar da HES karşıtı mücadelenin en ön saflarında yer alıyor

Boğazpınar köylüleri toplantıda HES projesini engellemek için yasal haklarını sonuna kadar kullanmaya, projeyle ilgili izin ve ruhsatların iptali için yargıya başvurmaya karar verdiler. İnşaat başladıktan sonra geri dönüşü imkansız zararlara neden olacağın için yargı süreci bitmeden inşaat çalışmalarına izin vermeme kararı aldılar. Köylüler adalete güvenlerini bu vesileyle bir kez daha dile getirdiler.

Haber ve Fotoğraflar: Yılmaz Kilim

(Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.