TürkiyeEğitimManşet

Boğaziçili öğrenciler İHD’de: Gözaltına alınanların giysileri zorla çıkarıldı

0

Boğaziçi Üniversitesi‘nde yeni atanan rektör Prof. Melih Bulu‘yu protesto ettikleri için evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınan 36 öğrencinin serbest bırakılması istendi. İnsan Hakları Derneği‘nde basın açıklaması yapan üniversite öğrencileri, gözaltına alınan arkadaşlarının çıplak arama dayatmasına maruz kaldıklarını belirterek “Artık gizlenemeyen çıplak arama, devlet yetkilileri tarafından kabul edilmemekte, gündeme geldiğinde iftira olarak nitelendirilmekte ve çıplak arama işkencesini uygulayan polisler hakkında işlem yapılmamakta, işkenceciler korunup kollanmaktadır” dedi. 

Öğrencilerin açıklamasının metni özetle şöyle:  

“..Bir gece yarısı darbesiyle Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanması, üniversite öğrencilerinden öğretim üyelerine kadar tepkiyle karşılanmış, ilk andan itibaren üniversiteliler ‘Kayyum rektör istemiyoruz’ diyerek itirazlarını yükseltmiştir.

Kuzey Kampüs’te gerçekleşen kitlesel forumun ardından Güney Kampüs önünde buluşan öğrencilere polis saldırısı gerçekleşmiş, öğrenciler plastik mermi, biber gazı ve TOMA eşliğinde üniversite önünde saldırıya uğramıştır.

Dün sabah saatlerinde ise polis ekipleri tarafından birçok öğrenci evine baskın düzenlenmiş, birçok arkadaşımız protestoya katıldıkları için gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan arkadaşlarımız, polisler tarafından emniyet binasında çıplak aramaya maruz kalmışlardır. Çıplak aramaya direnen arkadaşlarımız polisler tarafından yere yatırılarak kıyafetleri zorla çıkarılmıştır. Arkadaşlarımız polisler tarafından tecavüzle tehdit edilmiştir.

AKP iktidarının ve ona bağlı polislerin bir rutini haline gelen çıplak arama zorlaması, işkencedir. Çıplak arama ve zorla soyma fiilleri kişinin mahremiyetini ihlal eden, moral değerlerini, sosyal kimliğini hedef alan, ruhsal bütünlüğüne zarar veren ve cinsel şiddet boyutlarına ulaşan işkence ve diğer kötü muamele niteliğindedir. Çıplak arama işkencesi, AKP iktidarı tarafından muhaliflerine dönük olarak sistematik hale getirilmektedir.

AKP iktidarının ve polis güçlerinin başta demokratik muhalefete ve öğrenci gençliğe yönelik saldırılarının amacının öğrenci gençliği bölmek, demokratik üniversite için mücadele edenleri ve üniversitelerine sahip çıkan öğrencileri kriminalize etmek olduğunun farkındayız. Üniversitelerimizde kukla ve kayyum rektörler aracılığıyla demokrasinin kırıntısını dahi bırakmak istemeyen AKP’ye, YÖK’e ve ona bağlı bütün güçlere karşı mücadele etmeye devam edecek, üniversitelerimizi savunacağız.

Üniversitelerimizi karakola dönüştürmeye, iktidarları için bir meşruiyet ve ideolojik hegemonya üretim merkezleri yaratmaya, bu yolla üniversitelerimizi sermayenin ihtiyaçlarına tam uygun biçimde dönüştürmeye çalışan AKP iktidarına karşı buradan Üniversite Öğrencileri olarak bir kez daha sesleniyoruz.

Kayyum rektörlerinizi kabul etmiyoruz. Baskılarınıza, gözaltılarınıza ve her türlü şiddet siyasetinize karşı koymaya devam edecek ve üniversitelerimizi özgürleştireceğiz!
Kayyum rektör istemiyoruz!
Çıplak arama işkencesine son!
Gözaltılar serbest bırakılsın!”

Gergerlioğlu: Görüntüler tam bir polis devleti

 

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da , Meclis’te düzenlediği basın toplantısında ‘KHK rejiminin, Boğaziçi Üniversitesi’ne kelepçe vurduğunu’ söyledi. İktidarın, özerk bir yönetimi olması gereken üniversiteleri denetimi altına almaya çalıştığını belirten Gergerlioğlu, Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesine rektör atanmasının, bu durumun son örneği olduğunu ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesindeki protesto gösterisini, hukuksuz bir rektör ataması karşısında üniversitenin sahibi olan öğrencilerin tepkisi olarak nitelendiren Gergerlioğlu, “Burası lise değil, üniversite. Öğrenciler, siyasi kimlikle rektörlüğe getirilen rektöre tabii ki tepki gösterecekler. Bu, anayasal bir hak” dedi.

Asıl suçu Valilik işliyor

İktidarın, anayasanın toplantı ve gösteri yürüyüşüne ilişkin hükümlerini istediği gibi yorumladığını öne süren Gergerlioğlu, “Öğrenciler bir rektörün atanmasını protesto etmiş. Bu sabah gözaltılar var. Ne oluyor yani? Bu görüntüler, tam bir polis devletinde yaşadığımızı gösteriyor. Asıl suçu, anayasal bir hakkı zorbaca engellemeye çalışan İstanbul Valiliği işliyor. Daha dün gözaltına alınan öğrenciler çıplak aramaya tabi tutuldular. Bunların olmaması gerekiyor” dedi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.