EğitimManşetTürkiye

‘Boğaziçi Üniversitesi’ne iki yeni fakülte kurulmasının amacı Truva atı görevi yapmak’

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Boğaziçi Üniversitesi‘ne rektör olarak Melih Bulu‘yu atamasına yönelik protestolar bir ayını geride bırakırken,  Resmi Gazete‘de Boğaziçi Üniversitesi’ne ilişkin yeni bir karar açıklandı.

5 Şubat 2021 tarihli Erdoğan imzalı kararda, 13 üniversiteye çeşitli fakültelerin kurulmasına ilişkin duyuru yapıldı. Kararda Boğaziçi Üniversitesi’nde ise iletişim ve hukuk fakülteleri açılacağı belirtildi.

 

‘Kadrolar bu fakülteler üzerinden verilecek’

Kararı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendiren Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Boğaziçi Hukuk ve İletişim Fakültelerinin ana amacı Truva Atı görevi yapmak olacak. Rektörü meşru kılmak için gerekli kadrolar bu Fakülteler üzerinden verilecek. Gelecek yeni isimler, rektör yardımcılığı ve vekaleten ‘görevini ihmal eden’ fakülte dekanlarının da yerine atanacak” ifadelerini kullandı.

“Boğaziçi Senatosu bu fakültelerin açılması için geçmişte karar aldı mı?” sorusunu yönelten Akdeniz, “Senato kararı olmadan YÖK’ün kapısını çalamazsınız. Bu ancak uzun bir sürecin sonunda ortaya çıkabilirken, damdan düşmüş bir düğün hediyesine maalesef çok benziyor. Senatonun yer, mekan, bina, yatakhane, öğrenci sayısı, eğitim planı, eğitim dili ve ilgili gerekli kadroları değerlendirmeden böyle bir başvuruya imza atması kesinlikle mümkün değil. Varsa bu yönde bir değerlendirme ve karar, zaten yakında ortaya çıkar” dedi.

‘Maliyetli bir süreç’

Kendisinin 4 sene boyunca rektör yardımcılığı yapmış olduğunu da kaydeden Akdeniz, “Hem üniversite içi süreçler yeni fakülte açmak için uzun sürer, hem de YÖK tarafı uzun sürer. Vakıf üniversitelerinde bu tip operasyonları finanse etmek bir nebze daha kolay olabilir, fakat işin yatırım maliyetini de unutmamak gerekir. Ancak devlet desteği ile bir devlet üniversitesinde hukuk ve iletişim fakülteleri açılabilir. 5-6 bölümü olacak bir İletişim Fakültesi maliyetli bir operasyondur. Önce Boğaziçi’ne tepeden Rektör arkasından ise bu 2 fakültenin hediye edilmesi, o zaman hiç şaşırtıcı değil” ifadelerini kullandı.

‘Cumhurbaşkanı’na çok geniş yetki verilmiş’

Resmi Gazete’deki kararda, Erdoğan’ın fakülte açma yetkisini 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddelerine dayandırdığı belirtilmişti.

Akdeniz bu durumu, “2809 sayılı Kanun’da cumhurbaşkanına o kadar geniş yetki verilmiş ki yarın ODTÜ’de tıp fakültesi açabilir, Boğaziçi’nin tüm fakültelerini kapatabilir, geriye sadece iletişim ve hukuk fakültelerini bırakabilir. Yetkiyi almış ve kullanıyor” sözleriyle değerlendirdi.

Atalay: Birbirleriyle çelişen yasalar var

Eski Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ise yaptığı paylaşımda kararın hukuki yönünü değerlendirdi.  Fakültelerin nasıl kurulacağı konusunda hem 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda (Md.5/f), hem de 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Kanunun ek 30. maddesinde düzenleme yapıldığını belirten Atalay şunları söyledi:

Birincisinde açıkça ‘kanunla kurulur’ diyor. Diğerinde ‘Cumhurbaşkanı fakülte kurmaya yetkilidir’ diyor.Görüldüğü gibi aynı konuda birbiriyle çelişen iki farklı yasal düzenleme, hukuk normu var.”

Çelişen kanunlar olduğu durumda iki yöntemin kullanılabileceğine dikkat çeken Atalay, “Normlar hiyerarşisi gereğince üstte (üstün) olan mevzuat, altta olan mevzuatı ilga etmiş (yürürlükten kaldırmış) sayılır. Örneğin Anayasa yasadan, yasa yönetmelikten üsttedir. Ama bazen eşit hukuki statüdeki iki düzenlemenin birbiriyle çeliştiği durumlar söz konusu olabilir. İki ayrı yasada, aynı konuda iki farklı yasal düzenleme olabilir. Bu durumda ise sonraki tarihli olanın önceki tarihli olanı, özel kanunun genel kanundaki düzenlemeyi yürürlükten kaldırdığı kabul edilir” dedi.

‘Yasal dayanağı yok’

Gerekli değerlendirmeyi yaptığında fakülte kurulmasını Cumhurbaşkanının kararıyla mümkün kılan yasa normunun fakülte kurulmasının ancak kanunla olabileceğini düzenleyen sonraki tarihli yasa normuyla yürürlükten kaldırıldığını belirten Atalay şu ifadeleri kullandı:

Belirtilen bu hukuki durum karşısında, Boğaziçi Üniversitesine iki yeni fakülte kurulmasına dair Cumhurbaşkanlığı kararının geçerli ve yürürlükte bir yasal dayanağı bulunmamaktadır.”

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.