EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi eylemlerinde ev hapsi verilen öğrenci anlattı: İfadelerimiz alınmadan ceza aldık

0

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Melih Bulu‘ya yönelik protestolar kapsamında Kadıköy‘de gerçekleştirilen eylemde gözaltına alınan ve daha sonradan hakkında ev hapsi cezası verilen Aslı Altınok bu süreçte yaşadığı hak ihlallerini anlattı.

Altınok açıklamasında “Kimse içinde bulunduğumuz hukuksuzluklara alışmasın diye üç gün boyunca yaşadığımız hukuksuzlukları anlatacağım” dedi.

’24 kişi 13 saat boyunca araçta bekletildik’

Boğaziçi öğrencilerine yönelik müdahalelere tepki göstermek için Kadıköy’de düzenlenen eyleme katıldığını belirten Altınok, açıklamaya iki saat kala Valilik yasağı geldiğini, onlarca insanla birlikte saat 18.152te Kadıköy PTT önünde gözaltına alındığını söyledi.

Saat 21.00’da Vatan Emniyet’te işlemlerinin başladığını ve ertesi gün saat 07.00’a kadarki 13 saatlik sürede pandemi olmasına rağmen 24 kişinin küçük çevik kuvvet otobüslerinde bekletildiklerini aktardı. Altınok, “Çok temel tuvalet ihtiyacımız için bile polislerle saatlerce kava etmemiz gerekti” dedi.

‘Emniyet’te serbest bırakılacağımız söylendi’

Normalde Emniyet’te ifade vermeyi reddedeceklerini belirten Altınok, “Avukatlara savcının ifade almaya gerek duymadığını, Emniyet’te ifade verince serbest bırakılacağımız iletildi. Bunun üzerine Emniyet’te ifadelerimizi verdik. İki saat sonra savcılığın hakkımızda ek gözaltı kararı çıkardığını öğrendik. Gayrettepe’ye götürüldük” ifadelerini kullandı.

‘Çıplak aramaya zorladılar’

Gayrettepe’de ise çıplak aramaya zorlandığını belirten Altınok, “Polis, ‘Sütyenin ne var görmem lazım, prosedür böyle’ dedi. Bana ve benden sonrakilere yapmamaları için kavga etmemiz gerekti” dedi.

Nezarette de tuvalete gitmek için polislerle kavga etmek zorunda kaldıklarını belirten Aslı Altınok, avukatlardan gelen yemeğin ise kendilerine getirilmediğini aktardı.

‘Savcı veya hakim ifademizi almadı’

Ertesi gün Adliye’ye sevk edildiklerini anlatan Altınok, “Savcı bizi ifade almadan adli kontrolle mahkemeye sevk etti. Hakim de ifade almadan ev hapsi cezası verdi. 10 kişi ne savcıda ne hakimde ifademiz alınmadan ev hapsi aldık” ifadelerini kullandı.

İki haftada toplamda 36 kişi için ev hapsi cezası verildiğini hatırlatan Aslı Altınok, “Normalde hükümlülerin son aylarındaki cezaları için yapılan bu uygulama hakkımızda hiçbir hüküm olmadan, ifadelerimiz dahi alınmadan sesimizi kısmak için yapıldı” dedi.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.