EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi davasında tutuklu iki öğrenci serbest bırakıldı

0
Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi

Boğaziçi Üniversitesi‘ne rektör olarak Melih Bulu‘nun atanmasına karşı başlayan protestolar kapsamında hazırlanan sergide “Kabe görseli ve LGBTİ+ bayraklarının bir arada kullanılması” gerekçe gösterilerek yargılanan öğrencilerin ilk duruşması Çağlayan‘daki İstanbul Adliyesi‘nde görüldü.

Akşam üzeri ara kararını açıklayan mahkeme, yedi kişinin yargılandığı davada tutuklu sanıklar Doğu ve Selo’nun tahliyesine karar verdi. İki kişi hakkında verilen ev hapsi cezası da kaldırıldı.  İkinci duruşma ise 5 Temmuz 2021’de yapılacak.

Pişkin: Laiklik ilkesinin ihlali

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen duruşmada ise öğrencilerin avukatı Levent Pişkin, iddianamenin reddini ve sanıkların beraatini talep etti.

Avukat Levent Pişkin, iddianamenin şerri hükümlere dayandırılmasının, anayasanın laiklik ilkesinin açık ihlali olduğuna dikkat çekti. Pişkin,  “İddianamenin iadesi mümkün olduğundan, iadesini, davaya konu eser göz önüne alındığında içeriği itibarıyla toplumda hiçbir tepki meydana gelmediği, açık ve yakın bir tehlikenin ortada olmadığı, ifade özgürlüğü anlamında kaldığı, suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek CMK 203/9 gereğince derhal beraatlerini talep ederiz” dedi.

Doğu: Barışçıl bir eylem yapmak istedik

Tutuklu öğrenci Doğu D. savunmasında iddianemede yer aldığı gibi herhangi bir örgüte üye olmadıklarını, yaptıklarının suç değil, sanat olduğunu belirtti.

Doğu “Polis bize gaz ve plastik mermiyle saldırdığı için barışçıl bir eylem yapmak istedik ve eylemi sergiyle devam ettirmeye karar verdik. Dava konusu resim anonim bir eser. Hiçbir kesim ve kişiyi aşağılamak, kim ve nefrete sevk etmek gibi bir amacım yok. Hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum. LGBTİ+ bayrağını bir güvenlik görevlisi astı. Telefonumda videosu var, incelenebilir. O güvenlik görevlisini teşhis edebilirim” dedi.

Selo: Tutanak imzalatmaya çalıştılar

Diğer tutuklu öğrenci S.C.U da sergiden sonra gittiği evinden gözaltına alındığını anlattı, herhangi bir kesimi hedef alma niyeti olmadığını kaydetti. Selo savunmasında “Sergi rektör olayları kapsamında düzenlendi. Gelen eserler bir seçmeye tabi tutulmadı. 300-400 kadar eser geldi” dedi.

Sergiden eve döndüğünde arkadaşlarının polis tarafından arandığını söylediğini belirten Selo,”Vatan Emniyet Müdürlüğüne gittim. Orada resimle ilgili sorular soruldu. Sonra resmi ben ve Doğu’nun astığının yazılı olduğu bir tutunak imzalatmaya çalıştılar” ifadelerini kullandı. 

‘LGBTİ+ kimlikleri kriminalize edemezsiniz’

Evrensel’den Eylem Nazlıer’in aktardığına göre hakimin bütün öğrencilere LGBTİ+ üyesi misin diye sorması üzerine Avukat Levent Pişkin tepki gösterdi, “LGBTİ üyesi diye bir şey yoktur. LGBTİ üyesi diyerek LGBTİ+ kimlikleri kriminalize edemezsiniz” dedi.

Bunun üzerine hakim “Ben LGBTİ nedir yeni duydum zaten. Bu serginin LGBTİ organizasyonu olup olmadığını soruyorum. Cevap vermeme hakkına sahipsiniz” ifadelerini kullandı.

Savcının iki öğrenci için tutukluluğun devamını talep etti. Ancak mahkeme Doğu ve Selo’nun tahliyesine karar verdi. Karar, duruşmayı izleyenler ve adliye önünde duranlar tarafından sevinçle karşılandı.

 

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.