EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi yargılanıyor: Mücadeleye devam

0
Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi

Boğaziçi Üniversitesi‘ne rektör olarak Melih Bulu‘nun atanmasına karşı başlayan protestolar kapsamında hazırlanan sergide “Kabe görseli ve LGBTİ+ bayraklarının bir arada kullanılması” gerekçe gösterilerek yargılanan öğrencilerin duruşması bugün Çağlayan‘daki İstanbul Adliyesi’nde başladı.

İkisi tutuklu ikisi ev hapsinde olmak üzere toplamda yedi öğrencinin yargılandığı duruşma öncesinde çok sayıda öğrenci ve basın mensubu Çağlayan’a geldi.

Duruşmaya CHP Milletvekilleri Sera Kadıgil, Özgür Özel, TİP Milletvekili Barış Atay, Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

Açıklama yasağa rağmen yapıldı

Duruşma öncesinde adliye önünde gerçekleştirilmek istenen basın açıklamasına polis, eylemlerin pandemi koşulları gerekçe gösterilerek Kağıthane Kaymakamlığı tarafından yasaklandığını öne sürerek engellemek istedi.

Yasağa rağmen okunan basın açıklamasında “Bu tutuklamalar hukuksuzdur, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın. Mücadelemiz her türkü baskı girişimine rağmen devam ediyor” denildi.

Açıklamada “Sanmayın ki hukuk reformunuzla ezilenleri safınıza katabilirsiniz. Safımız emekçilerin ve ezilenlerin safıdır. Demokratik hak ve özgürlükleri gasp edilenlerin yanındayız. Tüm kayyımları gönderene, tüm arkadaşlarımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Yüreğimiz yetiyor” ifadeleri kullanıldı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen duruşmada ise öğrencilerin avukatı Levent Pişkin, iddianamenin reddini ve sanıkların beraatini talep etti.  

Tutuklu öğrenci D.D. savunmasında iddianemede yer aldığı gibi herhangi bir örgüte üye olmadıklarını, yaptıklarının suç değil, sanat olduğunu belirtirken, diğer tutuklu öğrenci S.C.U da sergiden sonra gittiği evinden gözaltına alındığını anlattı, herhangi bir kesimi hedef alma niyeti olmadığını kaydetti. 

Tutuksuz sanık S.B ise hükümete yakın medya tarafından hedef gösterildiklerini söyledi; “Sergideki eserler farklı sanatçıların gönderdiği eserlerdi. Halkı kin ve nefrete sürükleyemeyiz. Yeni Şafak’ın haberinde hedef gösterildik. Halkı kin ve düşmanlığa sevk eden kişiler bu kişilerdir. Yaklaşık bir aydır ayağımda gördüğünüz bu kelepçeyle evdeyim. Tacize uğradım, çalıştığım halde işe gidemedim, kiramı ödeyemedim. Bunların hepsinin nedeni bize atılan suç” diye konuştu. 

Mahkeme S.B’nin adli kontrolünün haftada bir gün imza koşuluyla değiştirilmesine, dolayısıyla elektronik kelepçesinin çıkarılmasına karar verdi.

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.