Boğaziçi davası ertelendi: 12 kişiye üçer yıl hapis talebi

Boğaziçi Üniversitesi’nde gökkuşağı açtıktan sonra polis müdahalesine maruz kalan 12 kişi hakkında açılan davada üç yıla kadar hapis cezası istendi. Sonraki duruşma bugün görüldü. Dava 29 Aralık’a ertelendi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Mart 2021’de LGBTİ+ bayrakları taşıdıkları için polis saldırısına uğrayanların yargılandığı davanın duruşması bugün görüldü. Ancak duruşmadan karar çıkmadı, dava 29 Aralık’a ertelendi.

KaosGL‘den Yıldız Tar‘ın aktardığına göre; İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Savcı, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten, 12 kişinin üç yıla kadar hapsini istiyor. “Yasaya aykırı yürüyüş” yapıldığını öne süren Savcı mütalaasında 12 kişinin kanunun 32’nci maddesi uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti.

Hakim, mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre vererek davayı 29 Aralık’a erteledi.

‘Bilirkişi raporu hukuka aykırı’

Öte yandan dosyadaki bilirkişi, bir kişinin aynı anda iki farklı yerde olduğu iddia ediliyor. Avukatlar, davanın 21 Haziran’daki altıncı duruşmasında, bilirkişi raporunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Avukat İrem Yener, bilirkişi raporuna itiraz ederek müvekkilinin derhal beraatini talep etti. Av. Yener, bilirkişiden sanıkların görüntüde yer alıp almadığını tespit etmesinin istendiğini ancak bilirkişinin yetki sınırlarını aştığını söyledi:

“Bilirkişi, dosyanın konusu dahi olmayan konularla ilgili belirleme yapmıştır. Trafiğin engellenip engellenmediğinin veya sanıkların ‘görevli memura mukavemet’ gibi dosyanın konusu olmayan başkaca suçlar işleyip işlemediğinin tespitini yapmak bilirkişinin yetki sınırları içerisinde değildir. Müvekkillerimizi hedef göstermeye ve hakim nezdinde olumsuz kanaat oluşturmaya yönelik bu bilirkişi raporu hukuka aykırıdır ve hükme esas alınmamalıdır.”

Av. Yener, bilirkişinin tek görevi ve yetkisinin dosyadaki görüntülerde sanıkların yer alıp almadığını tespit etmek olduğunu belirterek, “Bunu dahi doğru şekilde yapamamış, sanıklara ilişkin yanlış tespitler yapmıştır” dedi. Bilirkişi raporunda dosyada sanık olmayan kişilere ilişkin tespitlerin yer almasını da eleştirdi. Yetki sınırlarını aşmasına ilişkin şikayette bulunacaklarını söyledi.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi‘nde rektör Melih Bulu‘ya yönelik protestolar sırasında 25 Mart günü LGBTİ bayrakları taşıdıkları için 12 kişi gözaltına alınmış ve haklarında dava açılmıştı.

24’üncü Asliye Ceza Mahkemesi‘nde 3 Haziran’da ilk duruşma görülmüştü. Öğrencilerin adli kontrol kapsamında uygulanan imza atma zorunluluğu kaldırılmış, yurt dışına çıkış yasaklarının ise sürmesine karar verilmişti.

Davanın ikinci duruşması 28 Haziran’da görülmüştü. Adliye önünde açıklama yapılmış “Gökkuşağı bayrağı taşımayı suç göstermeye çalışan iktidarın LGBTİ+ düşmanlığını toplumun her katmanına yaymaya çalıştığını görüyoruz. Birçok kimlik ve yönelimin sembolü olan bu bayrağın kapsayıcılığından korkanlar, kendi dışlayıcı ve yozlaştırıcı politikalarının kurbanı olmaya mahkumdur” denilmişti.

İddianamede öğrencilere yönelik polis şiddeti yer almazken, 25 Mart’ta öğrencilerin gökkuşağı bayrağı taşımaları şu ifadelerle kriminalize ediliyor:

“Kuzey kampüs önü dış kısım kaldırıma geldiğinde, LGBTİ flamalalarını açıp toplu bir şekilde yürürken kolluk güçlerince durduruldukları, kolluk amirlerince grup ile müzakere edilerek ellerinde bulunan LGBTİ flamalarını kapatmaları…”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR