EkolojiManşet

Bodrum ormanlarına taş ocağı projesi için ÇED süreci başladı

0
taş ocağı projesi

Muğla‘nın Bodrum ilçesindeki Sazköy’de planlanan taş ocağı projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Netiş Gayrimenkul İnş. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yürütülen projede 22,89 hektarlık bir alanda faaliyet gösterilmesi planlanıyor.

Yıllık 200 bin ton duvar taşı üretim kapasitesine sahip proje, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Orman Alanı ve Önemli Doğa Alanı” olarak işaretlenmiş bir bölgede yer alıyor. Şirket, üretim sırasında patlatma yapmayacağını ve kırma eleme tesisi kurulmayacağını belirtse de, bölgedeki çevre ve biyoçeşitlilik üzerindeki olası etkiler nedeniyle tartışmalara sebep oldu.

Manisa’da şimdi de taş ocağı tehditi
İkizdereliler taş ocağı projesine karşı Kadıköy’de: Ekokırım suçu işleyenlere oy vermeyin!

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre proje alanının en yakın tarım arazisine 900 metre uzaklıkta olduğu bildirilirken, özellikle bitki ve hayvan yaşamını koruma açısından endişelere yol açıyor. Taş ocağının, zengin bitki örtüsü ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan bir alanda yer alması, doğal habitatların zarar görebileceğine işaret ediyor.

Erozyon ve sedimentasyon artışı, su kaynaklarına olası kirlilik, gürültü ve hava kirliliği ile görsel kirlilik ve peyzaj değişiklikleri de projenin olası çevresel zararları arasında sayılıyor.

Şirket ocak için Muğla İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü görüşüne başvururken, müdürlüğün “Üretim çalışmaları için ocak sahasında hiçbir şekilde patlatma yapılmayacağı, kırma eleme tesisi kurulmayacağı ve dekoratif taş blok çıkarma işleminin tel kesme ve sulu yöntemle kullanılacağı belirtilmiştir. Faaliyet alanında dekoratif taş blok çıkarma işleminin sulu yöntemle yapılması, patlatma işleminin yapılmaması, kırma eleme tesisinin kurulmaması nedeniyle 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu kapsamında olmadığı anlaşılmış olup, yapılacak olan faaliyet kurumumuzca sakınca oluşturmamaktadır” yanıtını verdiği öğrenildi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.