DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

BM’den Güney Asya Raporu: Salgın nedeniyle yaşanan aksaklıklar 228 bin çocuğun ölümüne yol açtı

0

Birleşmiş Milletler‘in (BM) yayımladığı yeni bir rapor, Güney Asya ülkelerinde yaşayan çocukların koronavirüs salgınındaki durumlarını gözler önüne serdi.

Raporda, Afganistan, Nepal, Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Sri Lanka‘nın durumları ele alındı.

Raporda yer alan bilgilere göre, bu beş ülkede beslenme yardımlarından aşılamaya kadar birçok alanda yaşanan aksaklıklar nedeniyle beş yaşın altında 228 bin çocuğun öldüğü tahmin ediliyor.

Ölüm oranlarında artış

Güney Asya’da Covid-19 Pandemisinde Alınan Önlemlerin Doğrudan ve Dolaylı Etkileri” adı verilen raporda Afganistan, Nepal, Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Sri Lanka’daki hükümetlerin stratejilerinin, sağlık, sosyal hizmetler, okullar ve ekonomi üzerindeki etkiler incelendi.

Raporda, 2020 yılında çocuk ölüm oranlarının Hindistan’da yüzde 15,4, Bangladeş’te ise yüzde 13 arttığı kaydedildi. Anne ölüm oranlarında ise Sri Lanka’da yüzde 21,5, Pakistan’da yüzde 21,3 artış oranında artış yaşandı.

Bangladeş ve Nepal’de aşırı yetersiz beslenme tedavisi gören çocukların oranı ise yüzde 80 düştü. Ancak, çocukların aşılanması Hindistan’da yüzde 35, Pakistan’da ise yüzde 65 oranlarında azaldı.

Başka nedenlerden kaynaklı ölümler de arttı

Doğum kontrolüne az erişim ya da hiç erişimin olmaması sebebiyle 400 bini küçük yaştakiler olmak üzere 3,5 milyon istenmeyen gebeliğin yaşandığı tahmin ediliyor.

Koronavirüs salgını sebebiyle sağlık hizmetlerinde meydana gelen aksamalar başka nedenlerden kaynaklı ölümleri de artırdı. Raporda, tüberküloz, sıtma, tifo, HIV/AIDS tedavisi göremeyen ek 5 bin 943 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.

Güney Asya’da salgının başladığı andan şu ana dek yaklaşık 13 milyon koronavirüs vakası kayıtlara geçerken, salgın nedeniyle 186 bin kişi de hayatını kaybetti.

Bölgede salgına karşı sıkı önlemler alınmış, hastaneler, eczaneler, gıda maddeleri satan dükkanlar hariç diğer işletmeler kapanmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.