2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

BM Nüfus Fonu’nda kadın ve kız çocuklarına destek

0

Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki 10 ili etkileyen depremlerde Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından desteklenen doğum tesisleri, gençlik merkezleri ve kadın ve kız çocuklarına yönelik güvenli alanlar da dahil olmak üzere binlerce bina çöktü veya ciddi şekilde hasar gördü.

Bölgede ofisleri ve operasyonları bulunan UNFPA, depremin etkilerini değerlendirmek ve acil durum müdahale çalışmalarını ortakları ve yetkililer ile koordineli bir şekilde desteklemek amacıyla hızlı bir şekilde sahaya çıktı.

UNFPA Yönetici Direktörü Dr. Natalia Kanem, örgütün önümüzdeki haftalarda bu zor koşullar altında doğum yapması beklenen hamile kadınlar da dahil olmak üzere depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye halkını desteklemeye kararlı olduğunu söyledi: “Doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında kaliteli bakıma erişebilmeleri önceliklendirilmelidir.”

Üreme kitleri ve nakit desteği de sağlanıyor

UNFPA’in acil önceliği, kadın ve kız çocuklarının sağlığı ve korunması için kritik öneme sahip hizmetleri yeniden sağlamak.

Türkiye’deki mevcut dağıtım ve hizmet noktaları aracılığıyla, lojistik zorluklara rağmen depremden etkilenenlere  üreme sağlığı hizmetlerini ulaştırmaya ve temel hijyen malzemeleri içerek kitleri dağıtmaya başlayan UNFPA çalışanları, Suriye’de de ihtiyaç sahibi kadın ve kız çocuklarına battaniye ve sıcak tutan kıyafetlerin yanı sıra hijyen kitleri dağıtılıyor.

Ayrıca kadınların ve kız çocuklarının, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme ve müdahale de dahil olmak üzere sağlık hizmet ve bilgilerine erişebilmeleri için nakit desteği sağlanması için de çalışılıyor.

“Pek çok insanın hayatı paramparça oldu” diyen Kanem, şunları kaydetti:  “UNFPA, doğal afetlerin getirdiği yıkım ve belirsizliğin ortasında ihtiyaç duyulan ve en iyi yaptığı şeyi yapmaya devam edecek.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.