Dünya

BM Kaddafi soruşturması istedi

0

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay, Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi‘nin öldürülmesiyle ilgili olarak kapsamlı bir soruşturma çağrısında bulundu.

Navi Pillay’ın sözcüsü, rahatsız edici cep telefonu görüntülerinin Kaddafi’nin yakalandığı sırada sağ olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Öte yandan, Kaddafi’nin eşi de BM’nin devrik liderle oğlu Mutasım’ın ölümüyle ilgili soruşturma açmasını istedi.

NATO’nun en üst düzey yetkilisi Amiral James Stavridis ise, Kaddafi’nin öldürülmesinin ardından ittifaka Libya’daki operasyonlarına son verilmesi tavsiyesinde bulunacağını açıkladı.

Kaddafi’yi destekleyen Suriye merkezli televizyon kanalı Arrai’ye göre, Kaddafi’nin eşi ve çocuklarının 40 ülkeye ve Libya içindeki ajanlarına karşı direnişleri nedeniyle gurur duyduğunu söyledi.  Libya’da yönetimi elinde bulunduran Ulusal Geçiş Konseyi ise, Kaddafi’nin infaz edildiği iddialarını reddetti.

Kaddafi’nin kanlar içindeki cesedinin Misrata’da bir morgda tutulduğu ve toprağa verilmesine ilişkin planların henüz netleşmediği bildirildi. Ancak Libyalı yetkililer, devrik lider Muammer Kaddafi’nin cenazesinin önümüzdeki saatlerde hızlıca bilinmeyen bir yere gömüleceğini bildirdi.

‘BAŞINDAN VURULDU’
BBC’nin Trablus’taki muhabiri Caroline Hawley yetkililerin henüz nereye gömeceklerine karar vermediklerini belirtti.Muammer Kaddafi’nin İslami usullere göre defnedilmesi bekleniyor.

Kaddafi’nin, Ulusal Geçiş Konseyi’ne bağlı güçlerle Kaddafi birlikleri arasındaki çatışmaların arasında kaldığı ve başından aldığı yarayla öldüğü öne sürüldü.

‘LİBYA’NIN KURTULUŞU İLAN EDİLECEK’
AP ajansının haberine göre Libya’daki yeni yönetim, Libya’nın “kurtuluşunun” da, yarın, direnişin başladığı Bingazi’de resmen ilan edileceğini bildirdi.

Bu arada Libya’da otuz gün içinde geçiş hükümetinin kurulması, kurulacak hükümetin demokratik seçimleri düzenlemesi, Ulusal Geçiş Konseyi’nin de Bingazi’den başkent Trablus’a taşınması bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.