DünyaEnerjiManşet

BM: İran uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye başladı

0

Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran‘ın, uranyumu en az yüzde 20 oranında zenginleştirmeye başladığını teyit etti.

Yüzde 20’lik saflık oranı, İran’ın nükleer silaha teknik açıdan bir kaç adım uzaklıkta olduğu anlamına geliyor. Ajansın üye ülkelere gönderdiği raporda, İran’ın stokuna yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 17.6 kilogram uranyum eklendiği yazıldı.

2 bn 968 kilograma çıktı

Euronews Türkçe’nin haberine göre rapor, Tahran yönetiminin 2 Kasım’da 2 bin 443 kilogram olan zenginleştirilmiş uranyum miktarını 2 bin 968 kilograma çıkardığını belirtti.

İran, 2015’te imzalanan Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) kapsamında uranyumdaki saflık oranını yüzde 3,67’nin, stokunu da 202.8 kilogramın altında tutmakla yükümlüydü.

Neler yaşandı?

İran Meclisi, nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade Mahabadi’nin Tahran’da bir suikast sonucu öldürülmesinin ardından uranyumun yüzde 20 zenginleştirilmesi ve 2016 yılından bu yana gönüllü olarak uyguladığı NPT ek protokollerini durdurma kararı almıştı.

Tahran yönetimi, 5 Ocak tarihinde uranyumu yüzde 20 zenginleştirmeye başladığını açıklamış ve ABD yaptırımlarının kaldırılmaması halinde 23 Şubat tarihinde NPT ek protokollerini durduracağını duyurmuştu.

İran, Ek Protokol uyarınca, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) müfettişlerinin İran’ın nükleer tesislerini istedikleri anda aniden denetlemelerine izin vermişti. Tahran yönetiminin Ek Protokol’den çekilmesi, UAEA müfettişlerinin denetimlerinin sınırlandırılacağı anlamına geliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.