DünyaManşet

BM insan hakları raporunda Türkiye, Suriye ve AB’ye vurgu

0

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından hazırlanan yıllık insan hakları raporu Cenevre’deki bir basın toplantısıyla açıklandı.  Raporda 50’dan fazla ülkede insan haklarının tehdit altında olduğu ve şiddet kullanılarak ihlal edildiği belirtilirken Türkiye, Suriye ve AB ile ilgili bölümler dikkat çekti.

Raporda “tehlikeli özellikleri” olan politikacıların sorumlu olduğunu ifade eden BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri el-Hüseyin, bu politikacıları “siyasi emelleri uğruna fesat ve hoşgörüsüzlük tohumları eken, insanlıktan uzak, dar görüştü, otoriter ve pişkin politikacılar” şeklinde tanımladı.

Türkiye : Kötüleşme devam ediyor

Türkiye’de temel haklara saygıda kötüleşmeye devam ettiğine işaret edilen raporda Türkiye’nin Afrin’de başlattığı operasyonun sivil halkı tehdit ettiği vurgulandı.

El Hüseyin’in açıklamasında şöyle denildi:

“BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, çok sayıda kişinin keyfi olarak işten çıkarıldığı, sivil toplum örgütlerinin keyfi olarak kapatıldığı, keyfi olarak gözaltına alınanların terör örgütleriyle bağlantılı genel suçlamalarla tutuklandığı, gözaltında işkence yapıldığı, ifade özgürlüğü ve dolaşım özgürlüğünün kısıtlandığı, özel mülkiyete keyfi olarak el konduğu ve suç işlediğinden şüphelenilen kişilerin ailelerinin topluca hedef alındığına dair güvenilir bilgilere ulaştı.”

Türkiye’deki OHAL koşulları altındaki insan haklarının durumu ile ilgili yakında daha ayrıntılı bir rapor açıklanacağı da belirtildi.

Suriye : Yeni bir dehşet  evresi

Açıklamada, Suriye’nin İdlib eyeletinde artan şiddet olaylarının iki milyon kişiyi tehlike altına soktuğu kaydedilerek”Suriye’deki çatışma yeni bir dehşet evresine girdi” dendi.

Suriye’de 2017 yılında binden fazla hava ve kara saldırısı gerçekleştiği, ayrıca çatışmanın bütün tarafları – hükümet güçleri, hükümet yanlısı milisler, uluslararası aktörler ve silahlı muhalif gruplar- tarafından, insan hakları ihlallerinin gerçekleştirildiği belirtildi.

Zeyd Raad el-Hüseyin, Suriye’deki çatışma ortamını “kıyamet”e benzetti: “Bu ay, Genel Sekreter’in ifadesiyle Doğu Guta yeryüzündeki cehennem. Önümüzdeki ay insanların kıyametle karşı karşıya kaldığı başka bir yer olacak. Bazı yabancı destekçilerinin arka çıkmasıyla hükümetteki kişilerce amaçlanan, planlanan ve uygulanan bir kıyamet.”

El-Hüseyin bu “felaket”in tersine çevrilmesi çağrısı yaparak Suriye’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınması gerektiğini söyledi.

AB’nin göçmen politikasına eleştiri

Birçok Avrupa Birliği ülkesinin mülteci politikasını da eleştiren Zeyd Raad el-Hüseyin, göçmenlerin Akdeniz’i geçmesini önlemeye çalışılmasının sorgulanması gerektiğini ve mültecilerin, kendilerini işkence ve şiddetin beklediği Libya’ya gönderilmesinin doğru olmadığını söyledi. Avrupa Birliği’nin tutumunun kaygı verici olduğunu ifade eden BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, her üç AB ülkesinden ikisinde mülteciler konusunda radikal görüşleri benimsemiş siyasi partilerin temsil edildiğini belirtti.

Zeyd Raad el-Hüseyin, “ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve nefret kışkırtıcılığının bazı ülkelerde siyasi manzaraya hâkim olduğunu” belirtirken İtalya’daki genel seçim kampanyasını buna örnek gösterdi. Zeyd Raad el-Hüseyin, Avusturya’yı kaçak göçmenleri suçlu gibi göstermeye çalışmakla ve entegrasyon ve vatandaşlığa almada göçmenlere son derece kısıtlayıcı davranmakla suçladı.

ve Dünya

Zeyd Raad el-Hüseyin, ABD’nin Meksika sınırında yakalanan kaçak göçmenleri çocuklarıyla birlikte tutuklamasını da eleştirdi.

Libya, Yemen, Filipinler ve Myanmar’da da insan haklarının ihlal edildiğini ve Myanmar’daki etnik temizliğin devam ettiğine dair işaretlerin bulunduğunu belirten BM yetkilisi, Myanmar hükümetinin Müslüman azınlığın köylerini ve toplu mezarlarını buldozerlerle düzlemeye çalıştığını ve bunun insanlığa karşı işlenen suçları örtbas etme teşebbüsü olduğunu söyledi.

 

(Yeşil Gazete, DW, BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.