İklim KriziManşet

BM Genel Sekreteri’nden gelişmiş ülkelere çağrı: İklim finansmanını artırın

0
Fotoğraf: UN Web TV

Almanya ve Birleşik Krallık tarafından 6-7 Mayıs tarihlerinde düzenlenen 12’nci Petersberg İklim Diyaloğu’na çevrimiçi olarak katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, gezegenin uçurumun kenarında olduğunu söyledi.

Guterres, geçtiğimiz yıl da aşırı hava olaylarının ve iklim değişikliğinden kaynaklanan felaketlerin en yüksek seviyelere ulaştığını hatırlattı.

Gezegenin şimdiden endüstri öncesi döneme kıyasla 1,2 derece ısındığını belirten Guterres, hükümetlerin yeni açıkladıkları taahhütlerle birlikte şu anda yüzyıl sonuna kadar 2,4 derece ısınma yolunda olduğumuzu belirtti.

Finansal ve teknolojik destek

“Birlikte çalışırsak iklim değişikliğinin en kötü etkilerinin üstesinden gelebiliriz” diyen Guterres, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadeleye adaptasyonu için finansal ve teknolojik destek gerektiğine dikkati çekti.

Guterres, G7 ve diğer gelişmiş ülkelere gelecek 5 yıl içinde iklim finansmanlarını artırması çağrısı yaptı.

‘100 milyar dolar taahhüdünüzü yerine getirin’

Guterres, zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliğiyle mücadele için yıllık 100 milyar dolar taahhüdünü yerine getirmesi çağrısında da bulundu.

Gelişmiş ülkelerin 2030 yılına kadar kömür kullanımına son vermesi, diğer ülkelerin ise 2040 yılına kadar kömür kullanmayı bırakması gerektiğini belirten Guterres, fosil yakıtların artık yenilenebilir enerji kaynaklarından daha pahalı olduğuna dikkati çekti.

Antonio Guterres, 2050 yılına kadar sıfır karbon hedefine ulaşılabilmesi için ülkelerin 2030 yılına kadar küresel karbon emisyonunu yüzde 45 azaltması gerektiğini söyledi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.