İklim KriziManşet

Birleşmiş Milletler’den “fosil yakıt yatırımlarına son” çağrısı

0

Birleşmiş Milletler‘in (BM) iklim değişikliğinden sorumlu kurumu İklim değişikliği Çerceve Sözleşmesi (UNFCCC) sekreteryası, kaz-çıkar-yak mantığının sonuna kadar devam edemeyeceğini hatırlattı ve fosil yakıtlara yapılan yatırımların geri çekilmesi (divestment) kampanyasına destek verdiğini açıkladı. Açıklama, The Guardian gazetesinin Pazar günü yayımladığı bir haber için yapıldı.

Sekreterya, “ahlakî otorite”siyle yatırımların geri çekilmesi kampanyasını desteklediğini, zira Aralık ayında Paris’te yapılacak iklim zirvesinde küresel ısınma ile başa çıkmak için kuvvetli bir anlaşma hedefini paylaştığını açıkladı.

be69ec0f-b59d-497d-b691-1690fc1d9be7-1020x612

Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtların yakılması sonucu ortaya çıkan karbondioksit gazının atmosferdeki oranı arttıkça gezegenimizin iklimi tehlikeli bir şekilde değişiyor.Fotoğraf: Guardian’dan alıntı.

UNFCCC sözcüsü Nick Nuttall,  “Yatırımların geri çekilmesi kampanyasını destekliyoruz, çünkü bu kampanya şirketlere, özellikle kömür şirketlerine,  kaz-çıkar-yak mantığının sonuna kadar devam edemeyeceğini hatırlatıyor” dedi.

Sözleşmenin imzacısı ve müzakerecisi birçok ülke ekonomisi hâlâ ağır bir şekilde fosil yakıtlara dayanırken yapılan bu cesur açıklamanın siyaseten tartışma yaratması bekleniyor.

Araştırmalar üst üste, mevcut fosil yakıt rezervlerinin bile çok tehlikeli iklim değişikliğinin önüne geçilecekse yakılmaması gerektiğini ortaya koyuyor. Yatırımların geri çekilmesinin savunucuları, şirketlerin bu yakıtları sonuna kadar çıkarıp bir de üstüne yeni yataklar bulma hırsının hem gezegenin iklimine, hem de yatırımcıların sermayesine tehlike arz ettiğini söylüyorlar. Nihayetinde, bu sürdürülemez balonun, iklim krizinin dayatmasıyla ve ucuzlayan yenilenebilirler karşısında patlayacağı kesin ve şişirilmesi ekolojik olduğu kadar ekonomik olarak da büyük bir hata diyorlar.

The Guardian’a konuşan Nuttal, “Yaptığımız herşey bilim temelli, ve bilim hayli açık, daha az fosil yakıt kullanmalıyız” dedi.”

Kasım ayında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da yatırımcılara benzer bir mesaj vermiş ve “Lütfen kömüre ve fosil temelli ekonomiye yatırımlarınızı azaltın ve yenilenebilir enerjilere [yönelin]” demişti.

 

(Yeşil Gazete, The Guardian)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.