Birleşmiş Milletler’den “fosil yakıt yatırımlarına son” çağrısı

UNFCCC sekreteryası, kaz-çıkar-yak mantığının devam edemeyeceğini, fosil yakıtların fonsuzlaştırmanın gerektiiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler‘in (BM) iklim değişikliğinden sorumlu kurumu İklim değişikliği Çerceve Sözleşmesi (UNFCCC) sekreteryası, kaz-çıkar-yak mantığının sonuna kadar devam edemeyeceğini hatırlattı ve fosil yakıtlara yapılan yatırımların geri çekilmesi (divestment) kampanyasına destek verdiğini açıkladı. Açıklama, The Guardian gazetesinin Pazar günü yayımladığı bir haber için yapıldı.

Sekreterya, “ahlakî otorite”siyle yatırımların geri çekilmesi kampanyasını desteklediğini, zira Aralık ayında Paris’te yapılacak iklim zirvesinde küresel ısınma ile başa çıkmak için kuvvetli bir anlaşma hedefini paylaştığını açıkladı.

be69ec0f-b59d-497d-b691-1690fc1d9be7-1020x612
Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtların yakılması sonucu ortaya çıkan karbondioksit gazının atmosferdeki oranı arttıkça gezegenimizin iklimi tehlikeli bir şekilde değişiyor.Fotoğraf: Guardian’dan alıntı.

UNFCCC sözcüsü Nick Nuttall,  “Yatırımların geri çekilmesi kampanyasını destekliyoruz, çünkü bu kampanya şirketlere, özellikle kömür şirketlerine,  kaz-çıkar-yak mantığının sonuna kadar devam edemeyeceğini hatırlatıyor” dedi.

Sözleşmenin imzacısı ve müzakerecisi birçok ülke ekonomisi hâlâ ağır bir şekilde fosil yakıtlara dayanırken yapılan bu cesur açıklamanın siyaseten tartışma yaratması bekleniyor.

Araştırmalar üst üste, mevcut fosil yakıt rezervlerinin bile çok tehlikeli iklim değişikliğinin önüne geçilecekse yakılmaması gerektiğini ortaya koyuyor. Yatırımların geri çekilmesinin savunucuları, şirketlerin bu yakıtları sonuna kadar çıkarıp bir de üstüne yeni yataklar bulma hırsının hem gezegenin iklimine, hem de yatırımcıların sermayesine tehlike arz ettiğini söylüyorlar. Nihayetinde, bu sürdürülemez balonun, iklim krizinin dayatmasıyla ve ucuzlayan yenilenebilirler karşısında patlayacağı kesin ve şişirilmesi ekolojik olduğu kadar ekonomik olarak da büyük bir hata diyorlar.

The Guardian’a konuşan Nuttal, “Yaptığımız herşey bilim temelli, ve bilim hayli açık, daha az fosil yakıt kullanmalıyız” dedi.”

Kasım ayında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da yatırımcılara benzer bir mesaj vermiş ve “Lütfen kömüre ve fosil temelli ekonomiye yatırımlarınızı azaltın ve yenilenebilir enerjilere [yönelin]” demişti.

 

(Yeşil Gazete, The Guardian)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR